Nema više prepisivanja, sada je tu tehnologija prepoznavanja lica

Elektronski nadzor građana u Kini dostigao je velike razmere, a tehnologija prepoznavanja lica vodeća je u tom polju. Policajci skeniraju putnike naočarima za prepoznavnje lica, vlasti koriste tehnologiju da nadziru nacionalne manjine, a sada je "orvelovska tehnologija" dobila najnoviju metu - decu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

21:40

Nema više prepisivanja, sada je tu tehnologija prepoznavanja lica
Thinkstock / Ilustracija

Jedna srednja škola u gradu Hangdžou, u istočnom delu Kine, počela je da koristi tehnologiju za prepoznavanje lica, sa ciljem da prati učenike i otkriva ukoliko ne prate nastavu, piše Engadget.

Tri kamere, postavljene iznad table u školi, u stanju su da prate i prepoznaju sedam različitih facijalnih ekspresija: neutralnu, srećnu, tužnu, razočaranu, ljutu, uplašenu i iznenađenu. Sistem na taj način može da ustanovi da li su đaci fokusirani na nastavu. Kada primeti da je nečija pažnja popustila, sistem obaveštava nastavnike.

Sistem je za sada postavljen samo u jednoj učionici, ali bi do leta trebalo da ga dobiju i ostale.

"Nekada sam bio lenj, spavao sam ili sam čitao druge knjige za vreme časova koje ne volim, ali sada se ne usuđujem to da radim od kada su kamere postavljene u učionici. Osećam kao da me neke misteriozne oči stalno gledaju neke ", kaže jedan od učenika. Ovaj potez škole naišao je i na kritike, ali direktor škole ipak veruje da će tehnologija pomoći da se podignu standardi obrazovanja.

"To je isto kao da nastavnici imaju asistente. Tehnologija tako može da poveća kvalitet predavanja i učenja. Neki tvrde da se time narušava privatnost učenika, ali kamere prate samo njihove pokrete a ne snimaju aktivnost u učionici", rekao je direktor škole gospodin Ni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: