Srbija na mreži: Koja je najpopularnija platforma za razgovor?

Agencije Pioniri i Smart Plus Research poslednje dve godine sprovode istraživanje o trendovima za koje veruju da će pomoći profesionalcima iz oblasti marketinga i komunikacija da bolje razumeju ponašanje, interesovanja i navike potrošača na društvenim mrežama i online kanalima komunikacije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

08:35

Srbija na mreži: Koja je najpopularnija platforma za razgovor?
Foto: Thinkstock

Kako su promene u sferi društvenih medija brze i skoro svakodnevne, na osnovu rezultata ovogodišnjeg istraživanja, uočili smo i par većih pomeranja. Zabeležen je veliki rast korišćenja Instagram-a, kao i rast korišćenja platformi za dopisivanje Viber i WhatsApp. Upotreba interneta putem mobilnog telefona, takođe je porasla u odnosu na prethodnu godinu. Sa druge strane, uočen je pad poverenja u oglašavanje na Facebook-u i influensere.

Istraživanje Social Srbija 2018 je obuhvatilo reprezentativan uzorak od 1000 članova online populacije starosti od 13 do 64 godine. Kao i prošle godine, ispitivani su obrasci korišćenja društvenih mreža i stavova korisnika prema oglašavanju na njima.

Iako ovu, 2018. godinu najavljuju kao godinu influensera u smislu nezaobilaznog kanala komunikacije za mnoge brendove, primetili smo blag pad poverenja korisnika društvenih mreža u influensere i poruke koje oni šalju svojim pratiocima. Deo korisnika interneta koji izjavljuje da uopšte nema poverenja u preporuke influensera porastao je sa 9% iz 2017. godine na 21% u ovoj godini.

I pored velikog skandala Cambridge Analytics-a i kampanje #deleteFacebook koja je usledila, kao i priča kako svakodnevno gubi korisnike, kod nas nismo zabeležili pad broja korisnika na Facebooku, koji kao i prethodne godine čine preko 90% od ukupne online populacije.

Uprkos svemu, Facebook će i dalje ostati najdominantnija društvena mreža i platforma za komunikaciju sa širokim auditorijumom, dok je Instagram nastavio svoj rapidni trend rasta koji smo i očekivali. Približno jednak procenat muškaraca i žena koristi ovu društvenu mrežu, međutim žene na njoj provode značajano više vremena u toku dana. Više od 2 sata dnevno na Instagram-u provede 33% ženskih korisnika, dok samo 14% muškaraca izjavljuje da na ovoj mreži provede slično vremena u toku dana.

Jeftiniji a kvalitetni telefoni su dostupni sve većem broju ljudi, što objašnjava rast korisnika interneta putem mobilnog telefona za čak 20% u poređenju sa 2017. godinom, kao i rast korišćenja pojedinih društvenih mreža i messaging platformi, kao što su Viber i WhatsApp za oko 10%.

”Iako poverenje prema oglasnim porukama na Facebooku opada, zanimljivo je da je 27% ispitanika navelo kao razlog korišćenja društvenih mreža mogućnost da prati omiljene brendove. Dakle, kada već toliko znamo o stvavovima i ponašanju vaših trenutnih ili potencijalnih kupaca ili korisnika na društvenim mrežama, nema razloga da to znanje ne iskoristimo za uspostavljanje bolje veze vašeg brenda sa njima.” - zaključuje Ivan Živković, Managing i creative director iz agencije Pioniri.

”Kada govorimo o reklaminim sadržajima interesantno je da čak 83% online populacije uzrasta od 13 do 17 godina izjavljuje da ne veruje reklamama na internetu, a čak 53% da uopšte ne veruje influenserima. Njihovo nepoverenje je značajno veće od onog koje pokazuju sve starije uzrasne grupe u ovom trenutku. Ovaj podatak važan je u kontekstu razmišljanja o izazovima koje nosi budućnost online komunikacije u izgradnji odnosa sa potrošačima” - ističe Goran Ristić, Managing Director agencije Smart Plus Research.

Na linku proverite i ostale zanimljive nalaze ovog istraživanja, a ukoliko želite detaljniji izveštaj i dublju demografsku analizu podataka na samom sajtu saznajte kako doći do njih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: