"iPhone je kopirao mnoge stvari od uređaja s Android sistemom"

Uprkos tome što Apple tvrdi da je najinovativnija tehnološka firma na svetu, dosadašnji postupci govore da je dosta toga na iPhoneu kopirao od mobilnih uređaja sa Android sistemom.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2018.

08:20

Foto: YouTube screenshot / ilustracija

Apple je prošle godine predstavio iPhone X, koji za razliku od ranijih verzija iPhonea ima Face ID, odnosno mogućnost otključavanja prepoznavanjem lica.

Mashable navodi da je Samsung još 2011. godine predstavio uređaj koji raspolaže tehnologijom za prepoznavanje lica.

iPhone X prvi je model kompanije Apple sa OLED ekranom umesto tradicionalnog LCD ekrana. Međutim, Apple nije prva kompanija koja je koristila OLED u svojim telefonima, s obzirom na to da su godinama pre Nokia, Samsung i Motorola koristili ovu tehnologiju.

Slično je i sa bežičnim punjenjem baterija novih verzija iPhonea koji su predstavljeni prošle godine. Naime, Google je još 2013. godine ponudio ovu opciju na telefonu Nexus 4, a ubrzo nakon toga isto je uradio i Samsung.

Jedna od glavnih prednosti iPhonea 8, iPhonea 8 Plus i iPhonea X svakako je brzina punjenja baterija. Tako je novije verzije iPhonea moguće napuniti do 50 odsto za 30 minuta. Međutim, brojni uređaji na Android sistemu već godinama koriste sistem brzog punjenja telefona.

Google je 2015. godine omogućio korisnicima opciju Ambient Displaya, odnosno čitanja notifikacija bez otključavanja telefona. Vrlo sličnu nadogradnju Apple je uveo 2016. godine, omogućivši korisnicima iPhonea brzu i laku proveru telefona tako što mogu da vide datum, vreme i notifikacije bez otključavanja ekrana, prenosi Klix.

Zbog iPhonea X i Samsunga Galaxy S8, prošla godina definitivno je bila godina mobilnih uređaja s ekranima "od ivice do ivice". I ovu inovaciju godinu dana ranije predstavila je kineska kompanija Xiaomi, na uređaju Mi Mix.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: