Tim Kuk kritikovao Marka Zakerberga, ovaj mu odgovorio

Izvršni direktor Facebooka Mark Zakerberg odbranio je biznis model svoje kompanije nakon što se suočio sa kritikama izvršnog direktora Epla Tima Kuka zbog bezbednosnih propusta i prodaje podataka korisnika.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 03.04.2018.

12:14

Tim Kuk kritikovao Marka Zakerberga, ovaj mu odgovorio
foto: getty

Na vrhuncu skandala oko kompanije Kembridž analitiks u koji su uključeni privatni podaci 50 miliona korinisnika Facebooka bez njihovog pristanka, Tim Kuk je napao biznis model Marka Zakerberga, za koji ovaj pedesetsedmogodišnjak veruje da se zasniva na profitu, a ne na sigurnosti podataka.

U intervjuu za “MSNBC and Recode“ Kuk je rekao da Eplov poslovni model, za razliku od Fejsbukovog zavisi od prodaje fizičkog proizvoda, a ne od prodaje podataka svojih korisnika što je čista bahatost. Tim je dodao da se nikada ne bi našao u situaciji u kojoj je Mark Zakerberg trenutno.

Ipak, nedugo potom intervjua Mark je uzvratio Kuku nazvavši njegovo mišljenje dalekim od istine.

“Argument da ako ne plaćate se nećemo brinuti o vama je ekstremno prljav i nikako u skladu sa istinom“, rekao je gostujući u podcastu za Vox.

Tvrdeći da Facebook teži da izgradi servis koji „pomaže da se povežu svi na svetu“, pa čak i oni koji „ne mogu da plate“, Zakerberg je branio svoj model poslovanja.

Kao rezultat čitave priče, Fejsbukove akcije su izgubile 100 milijardi dolara, a Zakerberg je pozvan da odgovara na pitanja pred Britanskim parlamentom. Tridesettrogodišnjak se takođe izvinio zbog „gubitka poverenja“ i objavio da će napraviti značajne promene u Facebook Policy kako bi se u budućnosti ovakve stvari sprečile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: