Od samouke programerke do svetskog stručnjaka - u BG 14. aprila

Ire Aderinokun je jedna od svega troje Gugl eksperata i prva žena Gugl ekspert u celoj Nigeriji.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 30.03.2018.

11:10

Od samouke programerke do svetskog stručnjaka - u BG 14. aprila

Njen put je potpuno neverovatan, a kao samouki programer i žena u IT-ju je daleko dogurala u ovoj oblasti. Danas govori na najvećim svetskim konferencijama na temu Fontend i Web programiranja, a slušaćemo je u Beogradu 14. aprila na ITkonektu, a prijave su na ovom linku.

Kako je ona promenila karijeru, kako je postala prva žena Gugl ekspret u svojoj zemlji, šta je inspiriše...

Sa samo 13 godina Ire je napravila svoj prvi web sajt, za koji sada kroz šalu kaže da je grozan. Iako je već od malih nogu pokazala interesovanje za programiranje, njen put je nije vodio u tom pravcu.

Danas je Ire uspešna programerka, ali njeno formalno obrazovanje je potpuno drugačije. Najpre je studirala psihologiju, a nakon toga je krenula na master u oblasti prava. Dugo su joj dizajn i programiranje bili samo hobi, a onda se jednog dana to preokrenulo. Shvatila je da je ono što joj je do tada bio samo hobi, u stvari njen pravi životni poziv.

Dok je završavala master studije prava, krenula je samostalno da uči da kodira tražeći razne onlajn kurseve. Nakon što je savladala nekoliko kurseva, počela je da pravi web sajtove, a posle je postala vođa tima za programiranje i dizajn u Big Cabal Media. Ire je takođe napravila svoj blog po kojem je postala prepoznatljiva, na kojem je deli svoje znanje i pomaže drugim programerima. Uglavnom piše o stvarima do kojih je došla sopstvenim istraživanjem, kako bi skratila muke drugim developerima.
Kad možeš da napraviš sve što zamisliš

Ono što obožava kod programiranja je što je za nju to neverovatno inspirativno i ispunjava. Kako Ire kaže, svakome bi preporučila karijeru u IT-ju jer je sjajan osećaj da možeš da napraviš baš sve što zamisliš.

Žene su jedna od budućih snaga IT-ja

Kao žena u IT-ju Ire kaže da je ženama utoliko teže što su često potcenjene u odnosu na to šta mogu da doprinesu i da želi da ohrabri žene da što više ulaze u ovu oblast. Ona smatra da su žene jedna od budućih snaga u IT-ju jer mogu da daju drugačiji pogled i perspektivu pri rešavanju problema i kreiranju aplikacija.

Kako postati samouki developer

Pošto je i sama samouki programer, Ire kaže da nema jednog recepta koji važi za sve. U IT-ju svako mora da nađe sopstveni put kako je najbolje za njega da ovlada ovim znanjima. Ono što misli da je najveća prednost kada ste samouki developer je što vas to priprema na najbolji način za karijeru u IT industriji. Kada radite u IT-ju neophodno je konstantno biti samouk i usavršavati se bez oslanjanja na bilo kakvo formalno znanje.

Ire Aderinokun govori na najvećim svetskim IT konferencijama, a u Beograd dolazi 14. i 15. aprila na konferenciji ITkonekt koji se održava u hotelu Metropol. Više informacija na ovom linku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: