Zašto SAD ne dozvoljava prodaju Huawei telefona?

Huawei tek što je predstavio svoje nove modele P20 i P20 Pro, ali u Sjedinjenim Američkim Državama neće biti dostupni. Zašto?

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

12:40

Zašto SAD ne dozvoljava prodaju Huawei telefona?
foto: getty

Treći najprodavaniji proizvođač telefona na svetu predstavio je juče nove modele koji su dobili lepe kritike. Spekulisalo se i da će Huawei potpisati saradnju sa AT&T, drugim najvećim operaterom u SAD, što bi bila pobeda za kineskog proizvođača. A onda se dogodio Mobilni kongres u Barseloni gde je to trebalo da bude objavljeno.

Ipak, pre toga šuškalo se da se partnerstvo sa američkim telekomunikacionim operaterom neće dogoditi zbog političkog pritiska.

Zato kada je Ričard Ju iz Huaweija izašao na scenu na Mobilnom kongresu govorio je sat vremena o novim proizvodima, a na kraju je priznao da je gubitak saradnje bio udarac za kompaniju koja će svoje telefone u SAD prodavati preko partnera, Amazona i Best Buy-a.

Nekoliko dana kasnije, mediji su počeli da pišu da je i Verizon otkazao prodaju Huawei telefona, opet zbog političkog pritiska. Takođe, CNET je objavio vest da će i Best Buy obustaviti prodaju njihovih proizvoda, uključujući laptopove i pametne satove u narednim nedeljama.

Sve se to događa tik pred predstavljanje dva nova modela.

Kompanija je priznala da P20 i P20 Pro ne ciljaju tržište SAD uprkos brifinzima koje su održali za tamošnje novinare.

“Znamo da većinu tih publikacija čita veliki broj ljudi. Smatrali smo da je važno da budu svesni o novostima iz Huaweija“, rekao je portparol kompanije.

U čemu je problem sa SAD?

Nacionalna bezbednost. Američka vlada je ispoljila zabrinutost da bi Huawei mogao da ih špijunira preko svojih uređaja, posebno u telekomunikacijskom sektoru. Još 2012. godine, izveštaj House Intelligence komiteta je izrazio zabrinutost da bi Huawei i ZTE mogli da izazovu pretnje po nacionalnu bezbednost zemlje, pa su ih američke kompanije izbacile sa tržišta.
foto: promo
U ponedeljak pak, Federalna komisija za komunikaciju, odnosno njen direktor Adžit Paj predložio je novi set pravila koja bi broadband kompanijama onemogućile korišćenje vladinog programa subvencija za kupovinu telekomunikacione opreme od kompanija koje predstavljaju pretnju nacionalnoj sigurnosti. Iako FCC nije imenovao nijednu kompaniju, Paj je prethodno napisao pismo advokatima koji dele brigu o „špijunskim“ namerama Huaweija, piše „CNET“.

U međuvremenu, komitet se složio da pretnja ne uključuje njihove smartfone.

S druge strane, prošlog meseca FBI, CIA i NSA su izrazile svoju zabrinutost od rizika koje Huawei i ZTE mogu da donesu. Takođe su apelovali na građane da ne kupuju telefone ovim kompanija. Zašto?

Osnivač Huaweia Žen Džengei je bivše vojno lice u Kini. Osnivanjem kompanije Huawei prestao je da se bavi vojnim poslom i od prihodovanja od samo 2,500 dolara 1987. napravio kompaniju vrednu milijarde dolara. Stoga očigledno problem u percepciji i dalje postoji.

“Problemi koje Huawei ima sa američkom vladom neće se uskoro rešiti“, kaže Avi Gringart, analitičar.

Mnogi postavljaju pitanje da li su onda telefoni bezbedni?

Pa, ostatak sveta nema nikakve probleme sa kompanijom. Jedini izuzetak je Australija koja je povukla raniju zabranu i sada ih uredno prodaje. Ipak, jedina zabrana koja važi je saradnja sa broadband mrežama.

U drugim zemljama Huawei je napravio ugovore sa najvećim operaterima, korporacijama i potrošačima u više od 170 zemalja. Međutim, američka vlada nas tera da se zapitamo šta je to što oni znaju, a mi ne?

Da li politika ima veze sa tim?

To niko ne zna. Ali, progresivnost aktivnosti protiv kompanije poklapa se sa nametanjem novih tarifa Kini, tačnije 50 milijardi dolara za aluminijum i čelik.

Imajte na umu da je Bela kuća potpisala izvršnu naredbu kojom blokira Broadcom-ovu kupovinu Qualcomma za 117 milijardi dolara zbog „nacionalne pretnje“ koju predstavlja predstavnšstvo Broadcoma u Sigapuru.

Takođe, Komitet za strana ulaganja u SAD izdao je svoju preporuku Trampu i ukazao da bi Huawei mogao da ugrozi uticaj SAD na 5G bežičnu tehnologiju.

“Bez prenosa ili čak distrubucije maloprodajnih objekata, u osnovi je nemoguće prodavati premijum pametne telefone u SAD-u, a politički pritisak da Huawei telefoni ostanu van SAD očigledno raste i najavljuje pravi trgovinski rat između SAD i Kine“, zaključuje Gringart.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: