Šta Amerikanci nakon izbijanja skandala misle o Facebooku?

Manje od polovine Amerikanaca veruje da Fejsbuk poštuje zakone o privatnosti u SAD, rezultat je objavljenog istraživanja Ipsosa i Rojtersa.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 25.03.2018.

18:20

Šta Amerikanci nakon izbijanja skandala misle o Facebooku?
Foto: Gettyimages

Ovi rezultati ilustruju izazove sa kojima se poznata društvena mreža suočava nakon skandala zbog zloupotrebe ličnih podataka više od 50 miliona korisnika.

Istraživanje sprovedeno od srede do petka takođe pokazuje da manje Amerikanaca veruje Fejsbuku nego drugim tehnološkim kompanijama koje prikupljaju podatke korisnika kao što su Apple, Alphabet, Google, Amazon, Microsoft i Yahoo.

Kako se navodi, 41 odsto Amerikanaca veruje da Facebook poštuje zaikone o zaštiti njihovih privatnih informacija u poređenju sa Googleom kojem veruje 66 odsto građana, Microsoftom kojem veruje 60 odsto, i kompanijom Yahoo, kojoj veruje 47 odsto ispitanika.

Istraživanje je sprevedeno onlajn putem, na engleskom jeziku širom SAD ,i u njemu je učestvovalo 2.237 ispitanika, navodi Rojters.

Kompanija Facebook izgubila je više od 58 milijardi dolara tržišne kapitalizacije, odnosno vrednosti ove društvene mreže zbog skandala o curenju korisničkih podataka u koji je umešana kompanija Cambridge Analytica.

Svetski mediji izvestili su tokom protekle sedmice da su podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka bez njihovog znanja i odobrenja poslati kompaniji cambridge analytica koja ima politički centar za podatke i koja je radila na izbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: