#WikiGap Belgrade - za globalnu ravnopravnost polova na internetu

Uređivački maraton #WikiGap na temu “Žene – liderke iz senke” održan je u Beogradu u okviru globalne akcije za ravnopravnost polova na internetu u organizaciji ambasade Švedske i Vikimedije Srbije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2018.

11:55

#WikiGap Belgrade - za globalnu ravnopravnost polova na internetu
Foto: Z. Petroviæ

#Wiki Gap je globalna inicijativa koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova Švedske sa ciljem da se na internetu poveća broj sadržaja o ženama, a samim tim i njihova vidljivost.

Beograd je prvi od 50 gradova u svetu u kojima se povodom Medjunarodnog Dana žena 8. marta organizuju različite akcije pod istim imenom #WikiGap sa namerom da žene i njihovi uspesi budu više zastupljeni i na Vikipediji i uopšte na internetu. Procenjuje se da oko 90% sadržaja internetu kreiraju muškarci, te da je broj članaka o njima četvorostruko veći nego o ženama.
Ministar Branko Ružiæ, Ivana Madžareviæ Vikipedija Srbije i ambasador Švedske Jan Lundin / Foto: Z. Petroviæ
“Ovom akcijom želimo da doprinesemo prevazilaženju jaza između zastupljenosti žena i muškaraca na internetu. Uopšteno govoreći, kada se više obrati pažnja na probleme žena u jednom društvu, biće lakše rešiti neke druge probleme” rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin. On je dodao da su u “ravnopravnim društvima građani zadovoljni svojim životom i da je težnja ka jednakosti pozitivna i bitna, jer svi od toga imaju koristi”.
Predstavnice švedske policije i zamenik ambasadora Švedske Joakim Vern / Foto: Z. Petroviæ
#WikiGap u Beogradu okupio je 20 urednika i urednica sa kojima su radili predstavnici organizacije Vikimedija Srbije i obučili ih za uspešno kreiranje članaka na Vikipediji. Uređivački maraton je početak akcije za bolju zastupljenost žena u onlajn svetu koja će biti nastavljena promovisanjem žena, njihovih dostignuća i uspeha na internetu.
Uèesnici #WikiGap / Foto: Z. Petroviæ
“Srbija se danas pridružila globalnoj inicijativi o rodnoj ravnopravnosti na internetu” rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. On je citirao reči Margaret Tačer “Kada želite da ispričate nešto i da to bude jako – pojave se muškarci, ali kada nešto treba da uradite – tu su žene”. Ministar Ružić ocenio je da “to što većinu urednika čine muškarci ne znači da žene nisu prisutne, ali da bi taj odnos svakako trebalo promeniti”.
Foto: Z. Petroviæ
Vikipedija je najobimnija svetska onlajn enciklopedija sa najvećim brojem korisnika i njen sadržaj značajno utiče na informisanost građana. Ravnoteža između zastupljenosti polova je veoma važna i zbog toga se ista akcija održava u saradnji sa 50 švedskih ambasada u svetu.

#WikiGap u Beogradu organizovan je u prostorijama srpko-korejskog informatičko pristupnog centra u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: