Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike maloletnicama?

Društvena mreža Facebook priznaje da je pitanje da li bi odraslima trebalo da bude dozvoljeno da traže slike četranestogodišnjim devojčicama u njihovoj anketi bila greška.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

10:39

Facebook: Dozvoliti muškarcima da traže slike maloletnicama?
foto: getty

U nedelju društvena mreža je sprovela istraživanje u kojem je testirala ispitanike šta misle o politici sajta.

“Postoji mnogo vrsta ponašanja na Fejsbuku. Ako zamislite idealan svet u kojem možete sami da određujete politiku sajta, da li biste podneli sledeću situaciju: privatna poruka u kojoj odrasli muškarac traži četrnaestogodišnjakinji seksualne fotografije“.

Ispitanici su mogli da izberu jednu od nekoliko opcija za odgovor od “Ovakav sadržaj ne bi smeo da bude dozvoljen na Fejsbuku i niko ne bi trebalo da ga vidi“ do “Ovakav sadržaj bi trebalo da bude dozvoljen na Fejsbuku i ne bi mi smetalo da ga vidim“.

U drugom delu nalazilo se pitanje ko bi trebalo da odlučuje o tome? Odgovori su uključivali „korisnike Fejsbuka koji bi doneli pravila glasanjem i javili mreži“ do toga da samo i isključivo Facebook treba da donosi takva pravila.

Nijedan odgovor nije dozvolio korisnicima da izberu zakon o zaštiti dece.

“Ovo je glupa i neodgovorna anketa. Osim što je protivzakonita, potpuno je pogrešna i sugeriše na eksploataciju dece. Ne mogu da verujem da su nadležni u Fejsbuku dozvolili da njihova platforma toleriše ovako nešto“, rekla je Ivet Koper, direktorka Home Affairs Select Committee.

Grešku je priznao Gaj Rosen, potpresednik produkcijskog dela na Fejsbuku.

“Ankete objavljujemo da bismo razumeli kakvu politiku žele naši korisnici. Ovakva aktivnost je bila greška i uvek će biti u potpunosti neprihvatljiva na Fejsbuku. Redovno sarađujemo sa vlastima ako identifikujemo pedofile. Stoga ovo pitanje nije smelo da bude deo ankete“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: