Ovo je bio najpopularniji smartfon u prazničnoj sezoni

Apple-ovi mobilni telefoni su neodoljivi. U zadnjem kvartalnom mesecu prošle godine, iPhone-i su bili najtraženija roba širom sveta. U tom vremenskom periodu je Apple-ova zarada nadmašila čak i Samsung.

Tehnopolis

Izvor: imagazin.rs

Utorak, 06.02.2018.

16:00

Ovo je bio najpopularniji smartfon u prazničnoj sezoni
foto: epa/ERIK S. LESSER

Iako je kompanija ostvarila neverovatne rezultate u svom prvom finansijskom kvartalu 2018. godine, prema tom izveštaju prodaja iPhone-a bila je za milion jedinica manja od očekivanog. Gledano po brojkama, prošle godine u istom periodu prodato je 78,3 miliona uređaja, a ove godine samo 77,3 miliona. Doduše, te brojke se ne mogu uzeti zdravo za gotovo, jer je ove godine Q1 period trajao 13 nedelja, odnosno sedam dana kraće u odnosu na prethodni.

Činjenica koja najviše iznenađuje je da je prema podacima iz Strategy Analyticsa, u poslednjem kvartalu 2017. godine (što je period koji se u finansijskim izveštajima naziva Q1) Apple prodao najviše uređaja i tako nadmašio Samsung, Huawei i OPPO. Južnokorejski proizvođač prodao je 74,4 miliona uređaja, dok su druge dve kineske kompanije prodale samo 41 i 29,5 miliona mobilnih telefona. To znači da bi Apple mogao da dominira u najaktivnijem periodu godine sa 19,3% tržišnog udela.

Dalje se u izveštaju navodi da je u pomenutom periodu prosečna cena iPhone-a bila 796 dolara, što navodi na zaključak da se prodalo najviše iPhone-a X i Plus modela. Međutim, to je samo pretpostavka jer analiza ne donosi podatke za svaki model pojedinačno. Međutim, još važniji podatak je da zadnje tromesečje 2017. godine beleži najveći pad prodaje mobilnih telefona u istoriji.

Prema podacima Strategy Analyticsa, u tom vremenskom periodu prodato je ukupno 400,2 miliona uređaja, dok je u istom vremenskom periodu prethodne godine prodato 438,7 miliona uređaja. To nije sve, izgleda da Ming-Chi Kuo ima informacije o veoma zanimljivom koraku koji se očekuje, a u vezi sledećih iPhone modela. On tvrdi da nam stiže iPhone X Plus, što je mogući Apple-ov odgovor na sve veću potražnju za Plus modelima u Kini.

Dodao je i da će Apple predstaviti uređaj koji će imati tehnologiju Face ID-a, ali i LCD ekran umesto skupljih OLED panela, navodi "iMagazin".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: