Epl pred izazovom da dokaže da jabuka i dalje sija

Apple je juče objavio tromesečne rezultate na kraju 2017. godine dok investitori i ostali pažljivo posmatraju da li će iPhone X nastaviti višegodišnji zamah kompanije.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 02.02.2018.

15:24

Epl pred izazovom da dokaže da jabuka i dalje sija
foto: epa/andy rain

Uprkos Eplovom spektakularnom uspehu u deceniji uvođenja iPhone-a, kalifornijski tehnološki titan se suočava sa izazovima koji mogu presuditi da li će nastaviti svoj rast. Eplov imidž je ozbiljno narušen kada je otkriveno da komapnija namerno usporava starije modele uređaja zbog "straha“ od starosti baterije.

Cene Eplovih akcija su u proteklih nekoliko nedelja pogoršane zbog spekulacija da je prodaja najnovijeg modela iPhone X daleko manja od očekivane. A s druge strane kompanija je već u budućnosti i svoje poslovanje u najvećoj meri oslanja na naredni model redizajniranog iPhone-a X.

Jedni su izrazili zabirnutost da najnoviji i najskupjli iPhone nije dovoljno revolucionaran, dok drugi smatraju da je Epl ispunio obećanje i pružio veći izbor predstavljanjem dva modela. Podaci pak, pokazuju da je iPhone X u decembru bio među tri najprodavanija uređaja u Evropi, Australiji, Japanu, urbanoj Kini i SAD-u.

Analitičari takođe smatraju da bi Epl trebalo da razmišlja izvan delatnosti smarfona ako želi da obezbedi sebi budućnost na tržištu.

“Bližimo se eri sazrevanja tržišta pametnih telefona, a sasvim je moguće i kraju rasta tržišnih pametnih telefona“, rekao je glavni analitičar Bob O’Donel.

I dok su pametni telefoni i dalje popularni, druge inovacije mogle bi u ne tako dalekoj budućnosti da izgledaju kao "stara tehnologija". U prilog tome ide činjenica da je stopa nadogradnje pametnih telefona na rekordno niskom nivou i čini se da se to neće preterano promeniti.

Pa, gde je onda budućnost Epla?

Kruže glasine da je komapnija Epl zainteresovana za kupovinu najvećeg servisa za strimovanje televizijskog sadržaja Netflix. Netflixova vrednost je više od 88 milijardi dolara što bi Epl lako mogao da priušti.

Uprkos svemu, poslovanje kompanije Epl je u porastu. Skandal sa usporavanjem baterije će se zahvaljujući dobrom PR-u zaboraviti za nekoliko meseci. Kupovina Netflixa bi zaista mogla da bude dobra investicija. Čini se da za Epl nema zime...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: