Zašto Apple krije podatke o zdravlju baterije iPhonea?

Kad je Apple priznao da namerno usporava starije iPhone, kako bi korisnici imali "bolje iskustvo" i "stabilan sistem" za rad, mnogima se to nije dopalo, naročito jer su ovu praksu doživeli kao pritisak da kupe najnoviji iPhone, iako njihov stari uređaj još dobro radi.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Subota, 27.01.2018.

08:20

Zašto Apple krije podatke o zdravlju baterije iPhonea?
iPhone X / Foto: Gettyimages

Direktor Applea, Tim Kuk, najavio je da će novim ažuriranjima korisnici starijih uređaja moći sami da odaberu da li žele da im se uređaj uspori za stabilniji rad, ili će rizikovati rušenje sistema u zamenu za brži rad samog uređaja.

Ali, osim što će dobiti pravo izbora, korisnici iPhonea konačno će dobiti ono što korisnici Maca imaju od samog početka - informacije o zdravlju njihove baterije i preporuku da li bateriju treba zameniti.

Apple je godinama prećutkivao da njegove baterije gube na snazi, da im opada kapacitet, kao i trajanje.

Korisnici čak ni na App Storeu nisu mogli da preuzmu aplikacije koje bi im pomogle da utvrde zdravlje njihove baterije. Kompanija se pravdala da je to iz bezbednosnih razloga, ali sve je više ljudi uvereno da je Apple zapravo krio kritičnu informaciju - broj ciklusa punjenja.

Upravo taj podatak otkriva koliko je puta baterija bila ispražnjena i napunjena, odnosno koliko je baterija "zdrava" i koliko još može da traje.

Činjenica je da sve baterije u pametnim telefonima vremenom gube kapacitet i izdržljivost. Neki proizvođači to pokušavaju da kompenzuju boljim softverom, drugi ulažu u razvoj čipova koji racionalnije troše bateriju.

Problem je što je Apple, čini se, učinio sve moguće da korisnicima oteža promenu, zamenu ili kontrolisanje "zdravlja" baterije.

Sada se posipa pepelom, pa je smanjio cene zamene baterije, ali i omogućio korisnicima da duže koriste starije primerke iPhonea. Videće se da li će to biti dovoljno da ponovo zadobije poverenje svojih korisnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: