Operateri u Irskoj će blokirati skoro sve torrent stranice

Uspešna tužba američke organizacije MPA znači da će mnogobrojni Irci teže dolaziti do torrenta i piratskog sadržaja.

Tehnopolis

Izvor: bug.hr

Četvrtak, 18.01.2018.

19:50

Operateri u Irskoj će blokirati skoro sve torrent stranice
Foto: Thinkstock

The Pirate Bay, najpoznatiji pretraživač torrenta, u Irskoj je blokiran još od 2009. godine, kada je na to pristao tamošnji provajder telekomunikacionih usluga Eircom, u dogovoru s vlasnicima autorskih prava.

Od tada su njegov primer sledili i ostali operateri, ali internet ponuda servisa za pretraživanje torrenta daleko je bogatija od samo jedne stranice.

U Irskoj su 2013. svi veći operateri blokirali i Kickass Torrents, ali je Američko filmsko udruženje MPA (The Motion Picture Association) nastavilo sa sudskim gonjenjem ostalih ilegalnih distributera zaštićenih autorskih dela.

Tako je ove nedelje irski sud odlučio da blokada mora da se proširi na nekolicinu popularnih torrent pretraživača, poput 1337x.io, EZTV.ag, 123movieshub.to, Bmovies.is, putlocker.io, Gowatchfreemovies.to, YTS.am i RARBG.to.

Sud je uvažio argument MPA da navedene stranice krše autorska prava, i da postoji dobar razlog za blokiranje pristupa istima. Svi operateri su se složili s odlukom, a reakcija stanovništva se tek očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: