iPhone X, Galaxy Note 8, Galaxy S7 Edge: Koji je više "zagoreo"?

Južnokorejski portal "Cetizen" testirao je OLED ekrane tri popularna modela flagship modela pametnih telefona: iPhone X, Samsung Galaxy Note 8 i Samsung Galaxy S7 Edge.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 04.01.2018.

18:30

iPhone X, Galaxy Note 8, Galaxy S7 Edge: Koji je više
Thinkstock / Ilustracija

Oni su bili podvrgnuli dugotrajnom prikazivanju statične slike na ekranu - što je glavni uzrok nastajanja "burn in" efekta, odnosno trajnog "urezivanja" slike u ekran.

"Cetizenovo" testiranje trajalo je 510 sati na sva tri modela, a rezultati su ispali veoma zanimljivi.

Na iPhoneu X prvi znaci "burn in"-a pojavili su se već nakon 17 sati, ali su bili gotovo neznatni i nevidljivi pri normalnom korišćenju uređaja. Na Noteu 8 prvi znaci "zapečene" slike pojavili su se tek nakon 62 sata, ali su tada bili značajno vidljiviji nego kod iPhonea posle istog vremena.

Nakon završetka testa, sva tri ispitana modela imala su značajne i vidljive posledice "burn in"-a.

Note 8 je pokazao najlošiji rezultat sa daleko vidljivijom urezanom statičnom slikom od druga dva modela. iPhone X i Galaxy S7 Edge također su "zagoreli", ali značajno manje.

Neke posledice ovog efekta moguće je eliminisati softverski, kao što je to slučaj sa nekim modelima OLED televizora. Za sada nije poznato da li Samsung i Apple imaju mogućnosti da na ovakav način spašavaju oštećene ekrane svojih telefona.

Bilo kako bilo, ako ne planirate da na ekranu svog smartfona satima držite istu sliku, verovatno nemate razloga za brigu.

Isto tako, kod statičnih sadržaja kao što su ikonice Wi-Fi mreže ili jačine signala, kod Applea se ne očekuje pojavu "burn in" efekta najmanje u prvih godinu dana korišćenja uređaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: