Postoji 40 odsto šanse da Apple preuzme Netflix?

Poznato je da Apple raspolaže sa mnogo novca za ulaganje. Čak 90% tog kapitala je smešteno van SAD-a, iako to nije nužno najbolja odluka ako se u obzir uzme adresa njihovog sedišta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2018.

15:12

Postoji 40 odsto šanse da Apple preuzme Netflix?
foto: getty

Međutim, onda je došao Donald Trump sa svojim planom da vrati Apple i njegov kapital (i kapital drugih sličnih kompanija u zemlju), a sve sa idejom da „Ameriku opet učini velikom“. Kao dodatni podsticaj, ponudio je povoljne stope PDV-a, pa bi tako Apple trebao da plati samo 10 odsto ukupne vrednosti svog kapitala kako bi ga povratio u SAD.

Prema mišljenju analitičara, ako se Apple odluči na taj korak, onda će lako preći granicu od hiljadu milijardi dolara, i tako postati prva kompanija čija je vrednost bilion dolara, i imaće dosta neiskorišćenog novca. Kada uzmemo u obzir o koliko velikoj kompaniji se radi, i činjenicu da im je cilj da se probiju na tržište medijskog sadržaja, onda se ona prvobitna izjava čini sasvim uverljivom.

Dvoje analitičara iz Sitija, Džim Suva i Asija Merkant, veruju da će prva meta biti Netflix, i to cela kompanija. Izračunali su da postoji čak 40 odsto šanse da se to dogodi. Doduše, u svemu tome ima logike. Zahvaljujući Trumpovim poreskim olakšicama, Apple bi mogao da povrati preko 200 milijardi dolara u SAD, što je toliko velika svota da investicija poput kupovine Netflixa ne bi napravila nikakvu osetnu razliku.

Sa druge strane, novinar “Cult of Mac“, Luke Dormel, ne vidi smisao takvog poteza. Smatra da Apple time ne bi mnogo postigao, iako bi to odlično izgledalo na papiru. On veruje da bi mogli da postignu iste rezultate sa manje ulaganja i malo više vremena, piše "iMagazin“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: