Google sprema Android Go, operativni sistem za slabije smartfone

Još u maju ove godine, kompanija Google je obećala da će ponuditi verziju operativnog sistema Android Oreo, namenjenu mobilnim uređajima sa slabijim karakteristikama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2017.

08:25

Google sprema Android Go, operativni sistem za slabije smartfone
Prinscreen YouTube/Phandroid

Reč je o operativnom sistemu Android Go (Oreo edition), koji je već ustupljen proizvođačima uređaja i developerima, a uskoro će biti dostupan i korisnicima, prenosi The Verge.

Android Go je verzija Androida Oreo programirana tako da ponudi bolje performanse na pametnim telefonima sa 512MB ili 1GB RAM-a. Poređenja radi, smartfon Pixel 2 ima 4GB RAM-a, dok iPhone X ima 3GB RAM-a. Samsungov Galaxy Note 8 nudi čak 6GB RAM-a.

Iako je teško postići da isti operativni sistem podjednako radi na flegšip i najjeftinijim uređajima, Google tvrdi da će savladati taj izazov. Tako će uređaji sa Android Go operativnim sistemom koristi i "Go verzije" brojnih Googleovih aplikacija: Google Assistant, Google Maps, Gmail i druge.

Neke aplikacije, kao što je YouTube Go, imaju posebnu mogućnosti za preuzimanje sadržaja putem Wi-Fi mreže, dok su ostale Go verzije prilično manje od standardnih aplikacija. Manje aplikacije i "lakši" OS koriste manje memorije, pa uređaji sa slabijim specifikacijama imaju bolje performanse.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: