Grad u kome "nervni sistem" gradske uprave čini IT

U glavnom gradu Austrije informacione tehnologije čine "nervni sistem“ gradske uprave i zdravstvenog sistema u okviru strategije "Smart City“.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.11.2017.

16:54

Grad u kome

Sveprisutna digitalizacija stavlja rastuće gradove pred nove izazove. U okviru procesa reformi koje je gradska vlada u Beču odobrila u jesen 2016. godine odlučeno je da se IT-odeljenje Grada Beča MA 14 kao i IT-odeljenje Saveza bolničkih ustanova i bečke bolnice "AKH" objedine pod jednim krovom.

Tako će ubuduće 1.000 zaposlenih IT-stručnjaka, građanima, gradskim sekretarijatima, školama, bolnicama, pacijentima i domovima za negu, biti 24 sata na usluzi. Kako je planirano, prva faza projekta bi trebalo da bude završena do jula 2018. godine, a do kraja 2019. biće sproveden niz mera optimizacije.

U okviru novog odeljenja MA 01 nalaziće se i međunarodni Computer Emergency Response Team (WienCERT) koji će aktivno delovati u slučaju opasnosti za IT-sektor.

Digitalizacija takođe otvara nove mogućnosti i u oblasti zdravstva. U okviru strategije "Smart City" predviđeno je da se Beč razvije u jedan od vodećih "Smart Health“-gradova u Evropi.

Upotrebom inovativnih tehnologija u zdravstvu kvalitet brige o pacijentima se konstantno povećava, a upotrebom mobilnih zdravstvenih servisa (mHealth) kroz društvene mreže, zdravstvene usluge su još modernije i efikasnije.

Trenutno stručnjaci ova tri odeljenja brinu o 85.650 IT-korisnika u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: