Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine

Vizija budućnosti futuriste Matijasa Horksa, osnivača nemačke ekonomske i političke "grupe mozgova" Zunkunftsinstitut, zvuči kao nešto što bi pisao pisac naučne fantastike, ali nije toliko pesimistična kao predviđanja drugih futurista.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

08:20

Roboti nas plaše jer im dajemo ljudska lica i nadljudske osobine
Foto: Thinkstock

U nedavnom intervjuu, Horks je rekao da roboti trenutno nisu problem za društvo, niti će biti u budućnosti.

Problem je naš strah, kompleks manje vrednosti, i činjenica da robotima dajemo ljudska lica i nadljudske sposobnosti, smatra Horks.

"Najave o periodu hipermedijskog društva ne opisuju budućnost, već naše strahove i projekciju naših unutrašnjih nesigurnosti", kaže.

"Činjenica je da roboti i mašine još od industrijske revolucije uzimaju poslove. Ali nastaju nova tržišta, nove usluge s novim zahtevima, ponudama i novim dodatnim vrednostima", dodaje Horks, i podseća da je upravo u najautomatizovanijim zemljama poput Kanade, Japana ili Nemačke, nezaposlenost najniža.

Uz sav napredak koji već možemo da vidimo, poput autonomnih automobila, virtualnih asistenata, veštačke inteligencije, stiče se utisak da već živimo u naučnoj fantastici, iako toga nismo svesni. Piloti većinu vremena samo nadziru računare koji upravljaju avionima, mašinovođe često više ne voze vozove.

"Vremenom će zaista doći i autonomni automobili i shvatićemo da nisu tako spektakularni kao što smo očekivali", ističe Horks.

On je uveren da još 10-15 godina nećemo imati potpuno automatizovana vozila. A kada ona postanu uobičajena pojava, pitaćemo se šta smo tako dugo čekali.

Isto smatra i za veštačku inteligenciju, za koju je uveren da će ljudima pomagati u obavljanju svakodnevnih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: