Bil Gejts: Ne treba dizati paniku oko veštačke inteligencije

Tokom konferencije Misk Global Forum u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, saosnivač Microsofta Bil Gejts rekao je šta misli o tehnološkom napretku danas, uključujući i veštačku inteligenciju.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Subota, 18.11.2017.

08:20

Bil Gejts: Ne treba dizati paniku oko veštačke inteligencije
Foto: Gettyimages

Iako je ranije upozoravao na izazove koje veštačka inteligencija donosi, Gejts ovaj put tvrdi da će koristi i prednosti koje će nam doneti biti daleko veće od mogućih problema i izazova, naročito na polju zdravstvene zaštite. Gejts se nada da će nam veštačka inteligencija pomoći u borbi protiv zaraznih bolesti.

Takođe je naglasio da će značajno promeniti tržište rada u razvijenom delu sveta, što će nam omogućiti da se više pozabavimo specifično ljudskim problemima poput brige za starije osobe. Ali, upozorio je Gejts, postoji rizik da tehnološki napredak neće biti svima koristan ukoliko se razvije na pogrešan način, već će dodatno podvući razlike između bogatih i siromašnih. Iako je svestan rizika i opasnosti koje dolaze s razvojem robotike i veštačke inteligencije, saosnivač Microsofta veruje da će učiniti naše živote boljim.

Za razliku od, na primer, osnivača i direktora Tesle Ilona Maska koji je u više navrata do sada upozoravao na opasnosti koje dolaze sa stvaranjem veštačke superinteligencije, Gejts priznaje da je reč o stvarnom problemu, ali ne i da je u pitanju nešto oko čega treba odmah podići uzbunu.

Slične strahove izneo je i čuveni teorijski fizičar Stiven Hoking, koji smatra kako je razvoj veštačke inteligencije nagoveštaj apokalipse.

Nedavno je čak izjavio da bi roboti i veštačka inteligencija mogli u potpunosti da zamene čovečanstvo. Zato je pozvao na stvaranje odgovarajućih mehanizama regulacije za veštačku inteligenciju, piše Futurism.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: