Srpski potencijali: Maline, rakija i VFX industrija

„Možda će nam trebati malo vremena da dostignemo status koji imaju maline, ali bih se ja rado kladio na uspeh industrije vizuelnih efekata", tvrdi Nikola Milošević uoči dolaska na prvu CGA Belgrade konferenciju 24. i 25. novembra u Beogradu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 16.11.2017.

19:15

Srpski potencijali: Maline, rakija i VFX industrija

Milošević skoro dve decenije radi u Kanadi, a trenutno radi u Autodesku, jednoj od najvećih američkih softverskih kuća čije softvere za 3D animaciju (3ds Max, Maya) koriste mnogi u filmskoj industriji, gejmingu... Pre toga je u oblasti vizuelnih efekata radio za uspešne kompanije kao što su Sony Pictures Imageworks i Framestore. Na poziv organizatora, ovog meseca učestvovaće na prvoj CGA Belgrade konferenciji koja se 24. i 25. novembra održava u Muzeju nauke i tehnike, okupljajući na jednom mestu neke od najznačajnijih imena iz sveta vizuelnih efekata, gejminga, animacije. S obzirom na to da CGA Belgrade konferenciju video kao priliku za umrežavanje naših profesionalaca u svetu, nada se upoznavanju mlađih srpskih generacija koje žele da steknu međunarodno iskustvo, a sa sobom u Beograd dovodi i grupu najboljih Autodeskovih softverskih inženjera.

„Ove godine me je prijatno iznenadilo nekoliko imena iz Beograda. Oduševio sam se kada sam u Los Anđelesu na SIGGRAPH konferenciji čuo srpski jezik", priča Milošević. „Da, srpska scena raste i treba da nađemo način da je usmerimo u najboljem pravcu."

Nekoliko njegovih prijatelja iz Kanade koji vode svoje IT kompanije, kaže, tokom proteklih deset godina započeli su posao i u Srbiji i uvek ističu kako su srpski ogranci njihovih kompanija mnogo bolji u odnosu na ostale iz celog sveta. Sa željom da pomogne domaćoj sceni, Milošević uočava od kakve je važnosti da se neke stvari što pre promene na bolje.

„Što se Holivuda tiče, situacija se polako menja na bolje zahvaljujući našim ljudima koji vredno rade na tome, ali konačan potez mora da se povuče iz Srbije, uz veliku pomoć srpske vlade", smatra Milošević. „CGA Belgrade se kreće u odličnom pravcu i moramo da pronađemo način da ovu priču učinimo većom već sledeće godine, što je više moguće. Zadivljen sam poslom koji rade Film in Serbia, Crater VFX Trening Centar i VFXSerbia.com"
Kako on uočava, filmska, VFX kao i IT industrija su veoma dinamične oblasti pa se gradovi i države iz celog sveta utrkuju jedni sa drugima u olakšicama i dobrim uslovima koji mogu da privuku velike klijente. „Nakon što se postave dobri temelji svi i dalje treba vredno da radimo kako bismo privukli velike klijente da dođu u Srbiju. Kada pridobijete makar i jedan studio, svi ostali će vas držati na oku."

Prema njegovim rečima krajnji cilj svakako je to da se iz Srbije izvezu odlični proizvodi, ali da domaći talenti ostanu i rade u Srbiji. „Srbija nije velika zemlja i još jedan uspešan posao sličan malinama dao bi odličan podstrek našoj ekonomiji. To bi bilo vrlo vidljivo u svakom kraju zemlje s obzirom na to da je trend takav da sada možete da radite iz bilo kog mesta, pa Beograd i Novi Sad nisu jedini gradovi koji bi profitirali. Moj tim čine ljudi iz Japana, Severne Amerike i Švedske, sa Novog Zelanda, ali i iz Stare Pazove i Novog Sada. Tako da maline, vizuelni efekti i rakija zaista bi mogli da učine naše tržište atraktivnim. Možda bi nam trebalo malo vremena da dostignemo status koji imaju maline, ali bih se ja rado kladio na uspeh industrije vizuelnih efekata."

Kada je reč o savetima koje bi mogao da uputi mlađim kolegama, Milošević naglašava kako su se vremena promenila i premda su neke stvari sada drugačije nego kada je on počinjao, svakako da postoje i izvesne sličnosti.

„Moj savet je da na početku isprobate sve discipline koje ova industrija nudi i da se polako specijalizujete za ono u čemu najviše uživate. Ne žurite, ne ostavljajte za sobom rupe u znanju, uvek se vratite i probajte da shvatite ono što niste razumeli iz prvog puta. Planirajte stvari na duže vreme, ali pravite i kratkotrajne planove i uvek radite na tome da ih ostvarite. Ne plašite se grešaka, igrajte na duže staze i uspeh neće izostati!"

Predavanje „Maya Modern Rendering Workflows" Nikola Milošević održaće u petak, 24. novembra u Muzeju nauke i tehnike, s početkom u 16:45 časova. Pre toga, sa početkom u 15:15 časova, zajedno sa predstavnicima srpskih univerziteta svoje iskustvo stečeno u savetodavnim odborima kanadskih i američkih univerziteta podeliće na panelu o značaju i razvoju edukacije kao i o budućim izazovima u VFX industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: