Windows 10 narušava privatnost korisnika?

Holandske vlasti su objavile da operativni sistem "Windows 10" krši zakon o privatnosti i upozorile njegovog proizvođača, američkog giganta softvera "Microsoft", da bi mogao biti kažnjen.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"'Microsoft' krši holandski zakon o zaštiti podataka time što obrađuje lične podatke korisnika svog operativnog sistema 'Windows 10' na njihovim računarima", objavila je u petak holandska Uprava za zaštitu podataka (DPA).

Ta uprava zamera "Microsoftu" što "jasno ne informiše" korisnike "Windowsa 10" da taj sistem "neprekidno prikuplja lične podatke o njihovom korišćenju aplikacija i postupanju na internetu, a sve to preko svog pretraživača 'Edge', kada se koristi podrazumevana konfiguracija" tog operativnog sistema (Default Settings).

"Microsoft" takođe "ne obaveštava jasno korisnike o vrsti podataka" koji se obrađuju i "u koju svrhu".

Osim toga, taj sistem ne pruža korisnicima valjan alat za "davanje saglasnosti za obradu njihovih ličnih podataka", primetila je holandska Uprava.

Ta uprava kaže da je ispitala nekoliko verzija "Windowsa 10", instaliranih na četiri miliona računara u Holandiji od njegovog lansiranja jula 2015. godine. "Microsoft" može da sistematski prati sadržaj pretraživača korisnika sistema sa "podrazumevanom konfiguracijom" (Default Settings), zaključuje Autoritet.

Na primer, ta firma može da prikuplja podatke i pomoću aplikacija kao što su "jedan turski dnevni list, jedan magazin namenjen homoseksualcima ili jedna aplikacija koja najavljuje vreme molitve za muslimane", kaže Uprava. To "Microsoftu" omogućava da korisniku upućuje prilagođene oglase i privatne savete.

"'Microsoft' je uveravao da će okončati svo to kršenje. Ali to se nije dogodilo, i holandska DPA može odlučiti da mu izrekne sankciju", upozorila je Uprava.

"Microsoft" je odgovorio saopštenjem da holandski izveštaj "ne odražava tačno" kako "Windows 10" postupa s ličnim podacima.

Kompanija kaže da će "nastaviti saradnju s DPA da bi našla odgovarajuća rešenja" - rekla je zvaničnik "Microsofta" Marisa Rodžers.

Vesti

Kreator Plants vs. Zombies otpušten, odbio da uvede Pay2Win?

Kao posledica silnih kontroverzi vezanih za Star Wars: Battlefront 2 i sistem progresija, na površinu izgleda izlaze još neke izjave, naravno nepovoljne po Electronic Arts, a to je da je Džordž Fan, kreator Plants vs. Zombies, dobio otkaz odmah nakon odbijanja uvođenja pay to win sistema.

Vesti sreda 22.11. 11:22 Komentara: 0
strana 1 od 1687 idi na stranu