Hakerski napad na Wi-Fi mreže: "Svaki uređaj na svetu je pogođen"

Svaka moderna wi-fi mreža i svaki uređaj povezan na istu, potencijalno su hakovani nakon velikog napada, upozoravaju stručnjaci.

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Krack napad hakuje svaku wi-fi mrežu na svetu, odnosno krade sve podatke koje ste sa telefona poslali preko mreže.

“Ovakva vrsta napada može se koristiti za krađu osetljivih informacija kao što su brojevi kreditnih kartica, šifre, poruke sa četa, mejlovi, slike, itd“, napisao je istraživač bezbednosti na internetu Meti Vanhof za čiji se rad zainteresovala i američka vlada – “Napad se bazira protiv svih modernih zaštićenih wi-fi mreža“

On je takođe otkrio da bi ovim napadom mogli biti pogođeni svi moderni kompjuteri, telefoni, pa čak i pametni frižideri.

“Ako vaš uređaj podržava wi-fi, vrlo je verovatno da je pogođen napadom, a sve što ste putem nje slali može biti ukradeno“

On je takođe apelovao na kompanije koje proizvode uređaje da se pozabave ovim problemom što pre, kao i da korisnici treba što pre da instaliraju potrebna ažuriranja. Najpogođeniji su Android telefoni koji su inače dosta ranjivi kada su u pitanju hakerski napadi jer sporo primaju ažuriranja.

Krack napad funkcioniše tako što zloupotrebaljava dogovor wi-fi mreže i uređaja koji na nju treba da se poveže. Obično, dva uređaja prave šifru za budući saobraćaj, što znači da će uređaj moći da čita podatke samo ako ima tu šifru. Ipak, istraživači su pronašli da proces može biti zloupotrebljen, dajući žrtvi šifru koja se već koristi i tako prati sve podatke koje razmenjujete sa wi-fi mrežom.

Menjanje wi-fi šifre neće napraviti razliku jer se hakerski napad uopšte ne bazira na šifri.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Neverovatan podvig: Robot izveo salto unazad / VIDEO

Nakon što je pre nekoliko dana predstavila SpotMinija, robota-psa koji se kreće skoro kao pravi, kompanija Boston Dynamics objavila je video-snimak na kojem se vidi kako robot Atlas nonšalantno skače na platforme, održava ravnotežu, okreće se za 180 stepeni i - izvodi salto unazad.

Vesti subota 18.11. 18:35 Komentara: 50

Srpski preduzetnici iz Silicijumske doline doveli Gugl u Beograd

“Serbian Entrepreneurs” je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine u San Francisku, koja ima za cilj da pomogne srpskim preduzetnicima u Silicijumskoj dolini da prošire svoj posao, pomognu jedni drugima i razmene informacije i prilike za investiranje, ali i povežu mladu tehnološku industriju u Srbiji sa Silicijumskom dolinom. Među osnivačima ove organizacije su Lazar Stojković i Brano Perković koji godinama žive i rade u SAD.

Vesti subota 18.11. 14:17 Komentara: 39

Zabrana prodaje smart satova u Nemačkoj

Federalna mrežna agencija Nemačke, telekomunikaciono regulatorno telo te zemlje, saopštilo je da zabranjuje prodaju smart satova koje roditelji mogu koristiti da proveravju svoju decu, rekavši da satovi krše nemačke zakone o prisluškivanju.

Vesti subota 18.11. 10:05 Komentara: 10
strana 1 od 1686 idi na stranu