Rat se nastavlja: Qualcomm želi da zabrani prodaju iPhonea u Kini

Kompanija Qualcomm je pokrenula novu tužbu protiv Applea i od suda u Kini zahteva da blokira prodaju i proizvodnju iPhonea u ovoj zemlji.

Tehnopolis

Izvor: klix.ba

Nedelja, 15.10.2017.

17:10

Rat se nastavlja: Qualcomm želi da zabrani prodaju iPhonea u Kini
Foto: Thinkstock

Pravni rat dve kompanije, koji je počeo u SAD, se nastavlja. Qualcomm u tužbi navodi da je Apple prekršio tri patenta, od kojih nijedan nije ključan ni za jedan industrijski standard, što znači da Qualcomm nije u obavezi da ih licencira.

"Apple koristi tehnologije koje je izumeo Qualcomm i ne plaća za to", izjavio je portparol Qualcomma za Bloomberg.

Ovi patenti se odnose na upravljanje energijom i iPhoneovu Force Touch mogućnost.

S druge strane, Apple navodi da su Qualcommove tvrdnje neosnovane, i da pokušaji zabrane neće uroditi plodom. Kompanija je u saopštenju navela da je reč o oportunističkom potezu, i da Qualcomm tokom pregovora nije pominjao patente, nego ih je nedavno istakao.

"Apple duboko veruje u vrednost inovacija i uvek smo spremni da pošteno, po razumnim cenama, platimo sve patente koje koristimo. U našim dugogodišnjim pregovorima s Qualcommom nikad nismo razgovarali o ovim patentima. Institucije širom sveta već su okrivile Qualcomm za dugogogišnju zloupotrebu pozicije. Stoga su tvrdnje bezvredne, kao i tužbe. Verujemo da će i ova propasti", poručio je Apple.

Ovo je drugi Qualcommov pokušaj da blokira prodaju iPhonea, a smatra se osvetom za mnoge tužbe koje je Apple podneo ranije širom sveta.

Pravna bitka između dve kompanije je počela u januaru, kada je Apple tužio Qualcomm zbog iznude, tvrdeći da ovaj dominantni proizvođač mobilnih modema koristi svoju poziciju da izvuče više novca prilikom prodaje svojih proizvoda. Takve tužbe su pokrenute širom sveta, a Qualcomm je odgovorio tužbama za patent.

Stvari ne izgledaju najbolje za Qualcomm, jer je kompanija nekoliko puta kažnjena zbog svog ponašanja. Poslednju kaznu izrekla je Komisija za fer trgovinu na Tajvanu, a ona iznosi 774 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: