Ovo su najskuplji tehno kvartovi na svetu

Brzorastući tehnološki ekosistemi počeli su da utiču na cene poslovnog prostora širom sveta. Tehno startupi i velike korporacije svakim danom pokušavaju da izvuku najbolju cenu prostora koja, očekivano, rapidno raste. Pred vama su neke od najskupljih tehnoloških hubova na svetu.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Četvrtak, 05.10.2017.

08:35

Ovo su najskuplji tehno kvartovi na svetu
Foto: Getty

Vajtfild u Bengaluru, Indija

Vajtfild je kvart u gradu Bengaluru smeštenom u državi Karnataki u Indiji. Zahvaljujući sve većem porastu interesa za IT industriju, u njemu se tokom proteklih nekoliko godina pojavio veliki broj brzorastućih tehnoloških kompanija. Zbog ovoga kvadradni metar poslovnog prostora u Vajtfildu danas košta 103,2 dolara.

Guro-gu u Seulu, Južna Koreja

Kvart Guru smešten je u Seulu u Južnoj Koreji. Pre nekoliko godina Guru je bio najpoznatiji po snažnoj tekstilnoj industriji, dok je danas popularniji kao sedište mnogih tehnoloških kompanija. Kvadradni metar poslovnog prostora tu košta 156,2 dolara.

Sajber Siti u Gurgaonu, Indija

Sajber Siti je ime korporativnog parka u Gurgaonu. U njemu se nalaze neke od najvećih kompanija u IT biznisu, a vizuelna tema mu je “futuristički komercijalni hub”. Sajber Siti se ovih dana smatra najvećim hubom za IT aktivnosti u Delhiju. Kvadradni metar poslovnog prostora tamo će vas koštati 'samo' 218,2 dolara.

Santa Fe u Meksiku, Meksiko

Santa Fe još je od četrdesetih godina prošlog veka svetu poznat kao grad nauke (Nacionalna laboratorija Los Alamos, Institut Santa Fe). Ipak, u poslednje vreme sve je aktualniji kao atraktivna lokacija za tehnološke hubove. Upravo zbog toga tokom poslednjih nekoliko godina tamošnji kvadradni metar poslovnog prostora porastao je do 292,1 dolara.

Ričmond Viktorija u Melburnu, Australija

Melburn je, ako pitate tech kompanije, odlično mesto za otvaranje ogranaka. Tamo možemo pronaći Nacionalnu banku Australije i Telstru (najveću telekomunikacionu kompaniju u Australiji). Otvaranje kompanije u predgrađu Ričmond tim rečeno nije jeftin - moraćete platiti oko 343,2 dolara za kvadratni metar poslovnog prostora.
Foto: Getty
Pirmont u Sidneju, Australija

Sidnej svakim danom privlači sve veći broj tehnoloških kompanija. U centralnom delu grada, tačnije u području Pirmonta nalaze se kompanije poput Freelancer.com, Atlassiana, SIRCA-e i BigCommercea. Želite da se nađete u komšiluku? Pripremite se za prilični trošak - kvadratni metar tamo košta 361,66 dolara.

Potsdamer Plac u Berlinu, Nemačka

U eri gde apsolutno svaki grad mora da ima svoju “Silicijumsku dolinu”, Berlin je odlučio da ponudi svoj impresivni Potsdamer Plac. Povećana popularnost najpoznatijeg poslovnog kvarta Berlina direktni je rezultat Bregzita koji je brojne engleske kompanije podstakao da središta presele u gradove Evropske unije. Ako želite da im se pridružite, treba da sa sobom ponesete i nešto novca za prostor. Kvadratni metar poslovnog prostora u Potsdamer Placu koštaće vas 435 dolara.

One-North u Kvinstaunu, Singapur

U pitanju je predgrađe poslovnog parka smešteno u Kvinstaunu u Singapuru. Park je izgradila Korporacija JTC za istraživanje i razvoj visoke tehnologije, biomedicinu, infokomunikacijsku tehnologiju (ICT) i medijsku industriju. Kvadratni metar? Prava sitnica - samo 445,4 dolara.

Zhongguancun u Pekingu, Kina

Smešten je u severozapadnom delu. Zhongguancun je naširoko poznat u Kini, a često ga nazivaju tamošnjom “Silicijumskom dolinom”. Kvadradni metar koštaće vas 588,5 dolara.

Bruklin u Njujorku, SAD

Njujork i Bruklin ponose se takozvanim “Bruklinskim tehnološkim trouglom” - sedištem preko petsto tehnoloških kompanija. Ako planirate tamo da se preselite, nadamo se da imate ponešto ušteđevine. Kvadradni metar poslovnog prostora košta 603,2 dolara.

Centralni Poslovni Kvart u Bangkoku, Tajland

Termin Centralni Poslovni Kvart koristi se za deo centralnog područja Bangkoka. Reč je o mešavni poslovnog sektora i stambenih zgrada zbijenih u gusto naseljenu, ali vrlo funkcionalnu celinu. Život u samom centru glavnog grada Tajlanda nije jeftin, a isto pravilo važi i za poslovni prostor. Kvadradni metar poslovnog prostora tamo košta vrtoglavih 709,3 dolara.

Šordik u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo

Koliko bi vas koštao prostor u najtraženijem poslovnom kvartu Londona? Prilično mnogo. Prema nedavnoj studiji, Shoreditch Tech Hub nosi titulu najskupljeg poslovnog kvarta na planeti. Jedan jedini kvadratni metar tamošnjeg prostora košta vrtoglavih 976,2 dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: