Super precizni GPS čipovi uskoro u pametnim telefonima

Mobilni telefoni su, možda, zamenili klasične navigacione uređaje u saobraćaju, ali su i kod njih ostale stare boljke. Kome se još nije dogodilo da Google Maps jednostavno ne zna da li se vozač već prebacio u drugu traku ili da li je na paralelnom putu?

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 25.09.2017.

18:32

Super precizni GPS čipovi uskoro u pametnim telefonima
Thinkstock

Rešenje tog problema, koji leži u GPS tehnologiji kao takvoj, moglo bi da se pojavi već sledeće godine.

Čipovi u mobilnim uređajima jednostavno nisu dovoljno precizni da bi, u nekim situacijama, mogli da razaznaju tačnu lokaciju korisnika, kao kod pomenutog primjera. Ali izgleda da su dani u kojima nastaju ovakve greške odbrojani.

Na nedavno održanoj konferenciji ION GNSS+ u Portlandu, poznati proizvođač čipova Broadcom je najavio početak testiranja prvih uzoraka novih super-preciznih GPS čipova za masovno tržište.

Preciznost u centimetrima

Umesto sadašnje preciznosti od nekih pet metara, nova generacija pametnih telefona mogla bi da ima preciznos do razdaljine od 30-tak centimetara. Ovo će biti moguće zahvaljujući pomenutom čipu, koji će znati da iskoristi prednosti nove vrste GPS signala.

Novi čipovi u pametnim telefonima omogućiće upotrebljivost GPS-a čak i u gradskim sredinama zaklonjenim neboderima.

Zaboravite na potrošnju baterije

Za potrebe navigacije, koja koristi isključivo GPS, mobilni uređaji se dosta griju i troše bateriju. Zapravo, uz korištenje GPS-a, mobilni uređaji mogu da se isprazne za svega nekoliko sati. Naravno, kako postoje uređaji koji mogu da iskoriste maksimalnu razlučivost postojećih navigacionih rešenja, ali oni koštaju više od samih pametnih telefona.

Broadcom obećava da njihov novi čip, nazvan BCM47755, troši dvostruko manje energije za rad. Novi čip će se u pametnim telefonima pojaviti već dogodine, ali Broadcom za sada nije želeo da otkrije u kojim tačno modelima.
Thinkstock
Kako čip radi?

Globalni sistemi za navigaciju postoje u više različitih verzija. Tu su GPS, europski Galileo, japanski QZSS i ruski GLONASS. Svi omogućavaju uređajima na Zemlji da otkriju svoj položaj računanjem udaljenosti između tri i više satelita.

Svi sistemi za globalnu navigaciju koriste tzv. L1 signal, koji uključuje lokaciju satelita, vreme i uzorak potreban za proveru. Nova generacija koristi složeniji signal, nazvan L5. Jasno, kineski navigacijski sustav BeiDou koristi drugačije signale, pa ga čip BCM47755 neće podržavati.

Pored drugačije frekvencije, signal L5 se uz stari L1 koristi za poboljšanje preciznosti. Broadcomov GPS čip će prvo "uploviti" L1 signal, pa će detaljniju poziciju učitati pomoću L5 signala.

Prednost ovoga je što se tako "hvata" i urbana okolina prepuna nebodera, koji mogu da reflektuju signale. Zahvaljujući drugačijoj frekvenciji, stvara se manje izobličenja signala. Ovo je ujedno i razlog što se Broadcom hvali da će navigacija i u gradskim centrima biti nikad bolja.

Na tržištu se već nalaze rešenja koja koriste L5 signal, ali su po pravilu namenjena industrijskim potrebama - posebno u potrazi za izvorima nafte i gasa. Broadcom će tehnologiju među prvima uvesti na masovno tržište, preko pametnih telefona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: