Silicijumska dolina: Novajlija razvio prvi bežični punjač

Novajlija iz Silicijumske doline, startap Pi, tvrdi da je razvio prvi bežični punjač na svetu koji "ukida" kablove ili utikače za punjenje uredaja.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Pi punjači, veličine vaze za mali sto, funkcionišu na standardnoj tehnologiji za punjenje koja se koristi za Epl ili Android pametne telefone dizajnirane za bežično napajanje, prenosi agencija AFP.

Ali, umesto kablova ili utičnica, ovaj konusno dizajnirani predmet puni telefone putem magnetnih talasa.

Magnetna polja su idealan način za bezbedno slanje energije na mobilne elektronske uređaje, kaže glavni tehnolog u startapu Pi, Liksin Ši, koji je zajedno sa Džonom Mekdonaldom napravio punjač.

Trik je u tome da se magnetni talasi povijaju kako bi pronašli pametne telefone, rekao je suosnivač startapa tokom prezentacije uređaja za novinara AFP-a u San Francisku.

"Teži deo je bila razrada rešenja kako da se magnetno punjenje učini fleksibilnijim, da uređaj bude multifunkcionalan i da ima širi opseg upotrebe", rekao je Ši, dodajući da im je bilo potrebno više od godinu dana da izvedu matematički dokaz koji omogućava sve to.

Ovaj dvojac je matematički došao do rešenja kako da oblikuje magnetno polje tako da energija može da se prenosi na pametne telefone koji su postavljeni ili su upotrebi u u opsegu od oko 30 cm od Pi uređaja.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Model iPhone-a koji je nepravedno završio u senci

Svima je pomalo žao iPhone „osmice“. Nakon predstavljanja na konferenciji ostao je u senci starijeg brata i hit modela koji se željno iščekuje iPhone-a X. Od sutra iPhone 8 i iPhone 8 Plus su dostupni i u Srbiji, a ima tek dve nedelje da dominira dok ne bude lansiran iPhone X od 3. novembra. Apple fanovi se pitaju da li se isplati kupiti iPhone 8 ili čekati desetku. Koje su prednosti "osmice" saznajte u tekstu.

Vesti četvrtak 19.10. 10:56 Komentara: 22
strana 1 od 1672 idi na stranu