Stručnjak za robotiku upozorava: Seks-roboti vas mogu ubiti

S obzirom na opšti porast popularnosti robota za seks, mnoge je zabrinula mogućnost da nepoželjna osoba te robote u najgorem trenutku može da hakuje i okrene protiv vlasnika.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Ponedeljak, 18.09.2017.

22:24

Stručnjak za robotiku upozorava: Seks-roboti vas mogu ubiti
Foto: Thinkstock

Ilustracije radi, mašine ovog tipa mogu biti teške preko 100 kilograma, a opremljeni su mehaničkim rukama i nogama koje uz navođenje hakera mogu uzbuđenog seksualnog partnera uz malo truda da pretvore u mrtvog seksualnog partnera.

Nik Paterson, predavač specijalizovan za tehnologiju na Univerzutetu Dikin u Melburnu veruje da će roboti za seks, kao i brojni drugi proizvodi za dom, biti spojivi na internet. Kao i kod drugih uređaja verovatno drukčijih namena, postoji rizik da će ih neko pre ili kasnije hakovati, piše TechSpot.

"Hakeri mogu da hakuju robota i preuzmu kontrolu nad svakim njegovim delom uključujući ruke, noge i dodatne alate poput noževa ili aparata za varenje", upozorava Paterson.

Ozbiljna pretnja ili skeč komedija?

U ovom trenutku priča o seksualnim terminatorima zvuči kao scenario apsurdne komedije. Ipak, uzmete u obzir da će svi ti uređaji jednom sigurno biti spojeni na mrežu i imati napredne funkcije. Neke od njih mogu imati veze sa ranjivom veštačkom inteligencijom što znači da ne govorimo o nečemu što se nikad ne bi moglo dogoditi.

Ako vam treba još razloga za zabrinutost, uzmite u obzir da je prošlog meseca IOActive demonstrirao da može da hakuje i upravlja robotima iz daljine. Preuzeo je kontrolu nad mini robotom UBTech Alpha 2 i pretvorio ga u mini-ubicu Chuckyja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: