Pionir veštačke inteligencije: Trebalo bi da počnemo ispočetka

Džefri Hinton koautor je naučnog rada objavljenog 1986. godine, koji će četiri decenije kasnije dovesti do revolucije u razvoju veštačke inteligencije. Međutim, Hinton tvrdi da bi njegova metoda trebalo da se napusti i pronađe nova metoda za razvijanje veštačke inteligencije.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 18.09.2017.

08:20

Pionir veštačke inteligencije: Trebalo bi da počnemo ispočetka
Foto: YouTube Screenshot

Hinton je u intervjuu tokom konferencije za veštačku inteligenciju u Torontu rekao da "duboko sumnja" u metodu propagacije unazad, na kojoj se zasniva većina današnje tehnologije veštačke inteligencije, uključujući i tehnologiju koja Appleovoj Siri omogućava sortiranje fotografija.

"Moje mišljenje je da treba da je zaboravimo i počnemo ponovno", izjavio je za Axios.

Drugi naučnici rekli su na konferenciji da Hintonva metoda još predstavlja osnovu budućeg razvoja AI. Međutim, Hinton tvrdi da će morati da bude izmišljena nova metoda da bi bio ostvaren značajan napredak na ovom polju.

"Maks Plank je rekao: 'Nauka napreduje jednu po jednu sahranu.' Budućnost zavisi od nekog odličnog studenta koji duboko sumnja u sve što sam ja rekao", dodao je Hinton.

Hintonova metoda koristi obeležavanje ili "vaganje" fotografija ili glasovnih snimaka u okviru slojeva koji imitiraju mozak. Tasovi se preuređuju i prilagođavaju sloj po sloj, sve dok mreža ne uspe da obavi inteligentu funkciju sa što manje grešaka.

Međutim, Hinton je rekao da ćemo, da bismo došli do trenutka u kojem neutralne mreže samostalno postaju inteligentne, "morati da se rešimo metode propagacije unazad" i dodao: "Mislim da mozak ne funkcioniše na taj način. Očigledno je da ne moramo da beležimo toliko informacija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: