Tehnologija budućnosti "nije zabavna"

Virtuelnu i proširenu stvarnost brojne kompanije i tehnološki stručnjaci – od Marka Zakerberga, pa do Tima Kuka – smatraju sledećom velikom stvari koja će obeležiti tehnološku industriju.

Tehnopolis

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Ponedeljak, 11.09.2017.

20:20

Tehnologija budućnosti
Foto: Thinkstock

Početkom prošle godine činilo se kako vreme virtuelne stvarnosti zaista dolazi te su se na tržištu pojavili VR uređaji poput Facebookovovog, odnosno Oculusovog Rifta, HTC i Steam predstavili su Vive, dok je Sony predstavio PlayStation VR.

Iako ti uređaji pružaju zanimljivo iskustvo, njihova cena i cena pratećeg hardvera, odnosno računara koja, da bi mogla vrteti VR, koštaju minimalno hiljadu dolara te činjenica kako je ova tehnologija u ranom stadijumu razvoja i još nema dovoljno atraktivnih aplikacija i sadržaja koji bi privukao veliki broj ljudi, čini se kako ljudi trenutno nisu previše zainteresirani za virtuelnu stvarnost.

Naravno, tehnologija će napredovati i dalje, a kako će uređaji biti još moćniji i sadržaj još atraktivniji, može se očekivati da će s vremenom rasti njihova prodaja. Ipak, trenutno su oni u drugom planu na IT tržištu.

O stanju na tržištu virtuelne stvarnosti prošle nedelje govorio je i šef američkog odseka Nintenda Red#i Fils-Ejme koji je rekao da trenutno iskustvo korišćenja virtuelne stvarnosti većinom nije zabavno. Dodao je i kako Nintendo zasad nema planova o ulasku na ovo tržište, a iako se njihovo razmišljanje i planovi vremenom mogu promeniti, u kompaniji trenutno nemaju vremenski okvir kada bi se moglo dogoditi.

Iako je Nintendo prošle godine eksperimentisao s virtuelnom stvarnošću, pa su otkriveni neki patenti koji potvrđuju kako su u kompaniji razmišljali o razvoju tehnologije, trenutno će ipak ostati fokusirani isključivo na razvoj vlastitog hardvera i softvera i mobilnih igara.

Nintendo se dugo vremena odupirao razvoju igara za pametne telefone, ali, vremenom im je postalo jasno kako se moraju prilagoditi tržištu te su napokon predstavili prvu igru Super Mario namenjenu Appleovim mobilnim uređajima i Androidima, a u najavi su i nove igre za pametne telefone i tablete – uključujući i mobilnu verziju legendarne The Legend of Zelda.

Inače, Nintendo je još sredinom devedesetih predstavio svoju prvu VR konzolu – Virtual Boy koja se, zbog ograničenja tehnologije i brojnih problema, pokazala kao veliko razočaranje te je nakon godine dana povučena iz prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: