Izgubljeni internet-milijarder se vratio - i ima nove planove

Pre svega dvanaest godina, najveća internet-kompanija u Kini nije bio danas poznati div Alibaba ili Tencent. To je bila firma Shanda Interactive Entertainment Limited koja se bavila industrijom igara, a njen osnivač bio je Tjanći Čen. Čen je s 30 godina postao milijarder, da bi ubrzo nakon toga nestao sa scene...

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.09.2017.

08:35

Izgubljeni internet-milijarder se vratio - i ima nove planove
Foto: Getty

U jednom trenutku Čen je napustio Kinu. Nakon svih ovih godina odsustva, Čen se vratio - živi u Singapuru i planira svoje sledeće životne korake. Šta se uopšte dogodilo, saznao je Bloomberg. Recimo samo da je, poput nekih drugih milijardera, otkrio kako nije u novcu sve.

Konkurencija, tehnologija ili nešto treće?

U razgovoru 44-godišnji Čen je otkrio je zašto je odustao od svog životnog rada i prepustio kormilo Tencentu i Alibabi. Sve je počelo opakim napadima panike, očigledno usled stresa zbog konkurencije i vladinih regulacija. Na kraju je shvatio da je bolje napustiti sve nego žrtvovati zdravlje.

"Svakog zalaska sunca sam razmišljao o tom da se više neću probuditi iz sna", rekao je Čen. Velika firma Shanda ostala je ponešto zaboravljena, a Čen je svoj fokus usmerio negde drugde - borbi za mentalno zdravlje, budizmu i istraživanju ljudskog mozga.

Kombinovanje tehnologije i duhovnosti

Čenova vrednost procenjena je na više od 2,4 milijarde dolara. Ipak, za istraživanje ljudskog mozga ovaj milijarder je izdvojio gotovo pola svog bogatstva. Koncept njegovog instituta za neurologiju je neobičan i neuobičajen u naučnim krugovima - jer ujedinjuje biologe i sve iz sveta takve nauke s psihijatrijom, proučavanjem božanstava, filozofijom i duhovnosti.

Ovaj milijarder je, poučen vlastitim mentalnim problemima, odlučio da uloži svoje resurse u to da se ljudi konačno posvete svojoj emocionalnoj dobrobiti, nakon svih vekova u kojima se primarno radilo na povećanju standarda života.
Foto: Getty
Čen je zapravo porodičan čovek

Čen je rođen 1973. godine južno od Šangaja, a imao je priliku da odraste u okruženju zemlje koja je polako počela da prihvata kapitalizam. Završio je ekonomiju godinu dana ranije nego je uobičajeno i odmah se otisnuo u poslovne poduhvate. Kompaniju Shanda stvorio je s mlađim bratom i ženom Krisi, zahvaljujući ušteđevini od 60.000 dolara i otvorenom umu.

Shanda je počela da razvija vlastite igre, koje su se pokazale suludo popularnima kod tinejdžerske populacije u Kini. Prihodi kompanije su eksplodirali, a usprkos nekim padovima, Čen je uvek pronalazio ekonomski valjan put.

Međutim, ambicije su okrenule put stresu i nakon drugog napada panike, shvatio je da stvari nisu vredne truda. Prvenstveno se s porodicom uputio u Singapur na "odmor". Ipak tamo je ostao da miruje i boravi u drugačijem okruženju uz savet Krisi - i jednostavno gledati kako poslovnim segmentom Kine polako počinju upravljati Alibaba i Tencent.

Ipak nije sve altruizam

Krisi i Čen nisu tek tako odlučili da spoje duhovnost i tehnologiju za pronalazak boljeg puta ljudima. U istraživanju i dekodiranju rada ljudskog mozga krije se golemi poslovni potencijal. Tu je i određena doza sebičnosti, a uz sve Čen u šali priznaje i kako je "isprao mozak" kćerima koje sad veruju da će biti naučnice kada odrastu.

Zanimljivo je i to kako se bivši zaposleni u firmi Shanda svake godine sastanu barem jednom, a osnivača nikad nisu videli. Ipak, u srpnju ove godine, Čen se pojavio pred 1.700 učesnika - koji ga nisu videli više od jedne decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: