Apple postigao dogovor s Vornerom za pesme

Kompanija Epl (Apple) obezbedila je ugovor za pesme s Vorner mjuzik grup, što je prvi sporazum tehnološkog giganta s velikom izdavačkom kućom od kada je uveo muzičke servis na zahtev pre dve godine, preneo je danas Blumberg pozivajući se na izvore.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 07.09.2017.

15:43

Apple postigao dogovor s Vornerom za pesme
foto: getty

Vorner će Eplu obezbediti katalog, koji nudi neke od trenutno najvećih muzičkih zvezdi, kao što su Ed Širan (Ed Sheeran), Red hot čili pepers (Red Hot Chili Peppers) i Bruno Mars (Bruno Mars), i za onlajn kupovinu preko"ajtjunsa" (iTunes) i preko striminga na Epl mjuziku (Apple Music)

Velike tehnološke kompanije i izdavačke kuće ove godine su uspostavile okvir za saradnju kako da dele zaradu od striminga na zahtev, koji je sada glavni oblik prodaje u muzilčkoj industriji u SAD.

Posao sa strimingom nije najunosniji za Epl, navodi Blumberg i dodaje da je ta kompanije spremna da izgubi nešto novca računajući da će striming servis pojačati prodaju telefona "ajfon" (iPhone). Epl je ranije bio lider u muzici na internetu, ali sada ima velike rivale u Spotifaju (Spotify) i Jutjubu (YouTube).

Plaćanje za pesme i muzičke liste na internetu oživelo je muzičku industriju koja je bila u padu skoro dve decenije. Prodaja muzike u svetu porasla je za 5,9 odsto na 15,7 milijardi dolara prošle godine, a očekuje se da će ta suma porasti na 41 milijardu dolara do 2030. godine, navodi se u izveštaju Goldman Saksa (Goldman Sachs)

Izvori kažu i da je duga najveća izdavačka kuća Soni mjuzik entertejment (Sony Music Entertainment) na ivici dogovora s Eplom. Dogovor Epla i Juniverzal mjuzik grup (Universal Music Group), najveće izdavačke kuće, zasad nije na dnevnom redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: