Ne bacajte stari računar - još možete da ga iskoristite

Računari su danas izdržljiviji nego ikad, pa ipak, nekada je potreba da se stari uređa zameni novim sasvim realna. To ne znači da svog "starog prijatelja" treba da odnesete na deponiju.

Tehnopolis

Izvor: Tportal.hr

Ponedeljak, 14.08.2017.

13:36

Ne bacajte stari računar - još možete da ga iskoristite
Foto: Thinkstock

Ako računar radi, možete da ga iskoristite na razne načine, koji će mu obezbediti da se još dugo oseća korisno.

Pretvorite ga u NAS

Svako ko ima kućnu mrežu računara sa dva ili više korisnika, stari računar može da koristi kao NAS ili server. To nije isto kao i ubacivanje običnog računara u mrežu, ali se svaki trud isplati.

Kako biste obezbedili nižu potrošnju, integrisane kulere treba da postavite u tihi režim rada, smanjite radni takt procesora, ako je bio povišen i postavite operativni sistem da se ne resetuje i ne gasi u nepredviđeno vreme, a da se istovremeno oslanja na low-power podešavanja.

Računar koji je tako podešen uglavnom treba ostaviti da radi svoj posao, što znači da za njegov radi nisu potrebni ni tastatura ni miš ni monitor. Nakon inicijalnog postavljanja stvari, stari računar može tiho raditi u nekom uglu tek spojen na mrežu i izvor napajanja.

Sa softverske strane priče, posebno treba razmisliti o posebnom izdanju OS-a koje će upravljati mrežnim stvarima bolje od klasičnog izdanja Windowsa, npr. Windows Home Server. Međutim, dok ta opcija košta, valja razmisliti i o alternativi poput FreeNAS.

FreeNAS je softver otvorenog koda namenjen pretvaranju PC-a u NAS uređaj. Osnovu mu čini FreeBSD, varijanta UNIX-a. Na taj način je pored mrežnih mogućnosti povećana i bezbednost.

Donirajte ga lokalnoj školi

Posetite neku lokalnu školu i pitajte ih da li bi im bio od koristi hardver starog računara. U najmanju ruku, đaci mogu da uče čemu služi koja komponenta i kako da rastave i sastave kućni računar.

Ono na šta treba računati u ovom slučaju je da uklonite sav nepotreban softver s računara i po mogućnosti instalirate varijante otvorenog koda, kako obrazovna (ili neka druga) institucija ne bi imala problema s licencama.

Malo koja organizacija će odbiti tako nešto, a vi možete biti srećni što će stari PC i dalje služiti svrsi.

Eksperimentišite

Poželeli ste da isprobate hackintosh? Instalirate Linux? Plašili ste se rizika ili petljanja po particijama? Pa, uz prenamenu starog računara na kojem možete vrteti eksperimente sve je moguće - i praktično bez ikakvih rizika. Naročito zgodna stvar u ovoj priči je to što će Linux bez većih problema podržavati stare konfiguracije.

Bacite oko na Ubuntu, koji mnogi iz Linux sveta dižu u nebesa. Instalacija može biti jednostavnija od Windows-a, a tu je i mnoštvo softvera otvorenog koda koji samo čeka da ga neko isproba.

Hackintosh bi, s druge strane, mogli da cene ljubitelji Apple-a. U suštini je reč o instaliranju platforme MacOS na starom PC-u. To traži mnogo truda, ali opet - posredi je računar za "igranje" s ovakvim stvarima ako to poželite.

Ko zna, možda eksperimentisanjem otkrijete i da na novom računaru vredi probati testirane stvari.

Za one kojima račun za struju nije bitan

Stavite na raspolaganje svoj stari računar projektu Folding@Home, koji za proračune u novim istraživanjima koristi računare iz celog sveta. Učinićete dobru stvar, jer se u okviru ovog projekta traže lekovi za razna oboljenja.

Iskoristite ga za old-school igranje

Povratak brojnih retro naslova u modernizovanom izdanju u punom je jeku, ali stari znalci mogu uživati u prastarim naslovima i to na starom PC-u. Zašto ga ne biste pretvorili u posebnu "konzolu" namenjenu samo starim igrama?

Štaviše, možete da idete skroz retro pa instalirate i stare Windows 98 pa pokrenete DOS naslove. A ako se pitate gde možete jeftino da ih nabavite, odredište je jedno - Good Old Games. Probajte svakako i MAME, ako želite da zaigrati naslove dostupne na starim konzolama.

Takođe, nemojte ovako postavljenu mašinu povezivati na internet zbog brojnih sigurnosnih rizika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: