Kratka istorija Fejsbuka: Jedna sobica promenila je čitav svet

Fejsbuk danas ima dve milijarde korisnika mesečno i postao je jedna od najvećih internet-kompanija na svetu. Pročitajte kratku istoriju najpoznatije društvene mreže.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2017.

12:00

Kratka istorija Fejsbuka: Jedna sobica promenila je čitav svet
foto: thinkstock

Fejsbuk je pokrenut 2003. godine, a Mark Zakerberg i njegov suosnivač Eduardo Saverin, inače cimeri na koledžu, nazvali su ga Facemash.

Prvobitna ideja Facemasha je bila da cimeri objavljuju fotografije, a da ostali komentarišu da li su one “hot or not“. Godinu dana kasnije devetnaestogodišnji Zakerberg je iz svoje sobe na koledžu pokrenuo Facebook.

Njegova popularnost je počela brzo da raste, a za samo nekoliko meseci ova društvena mreža bila je potpuni hit u kampusu, a ubrzo i u celom svetu. Do kraja 2005. godine Facebook je imao šest miliona korisnika.

U početku je bilo pet osnivača Facebooka – Zakerberg, Saverin, Dastin Moskovic, Endru Mekolum i Kris Hjudžs. Svi osim Marka su napustili kompaniju do 2012. godine.

Više od 10 kompanija je nudilo ogromne svote novca Zakerbergu da otkupe Facebook, ali on nije dnu nije želeo da prihvati – ni Google, ni Microsoft, ni NewsCorp, a tek ne Yahoo.

Kompanija danas vredi skoro 500 milijardi dolara i ima 3,7 milijardi redovnih korisnika na sve svoje tri platforme – Facebook, Instagram, WhatsApp.

Zahvaljujući vrednosti akcija kompanije Zakerberg je danas peti najbogatiji čovek na planeti, a njegovo bogatstvo se procenjuje na 70,4 milijarde dolara. Godine 2012. Facebook je za milijardu dolara kupio Instagram, a za Whatsapp su 2014. morali da izdvoje čak 19 milijardi, ali i za Oculus VR dve mlijarde dolara.

Mark uprkos uspehu ističe da misija Facebooka i dalje traje, a to je da nastavi da povezuje ljude širom sveta. Šuška se i da trenutno radi na razvoju platforme Facebook Spaces za koju se veruje da će biti osnova komunikacije u budućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: