Zastrašujući video koji pokazuje moć današnje tehnologije

Tehnološki napredak je neizbežan, ali razvoj tehnologije ponekad zaista ume da izgleda zastrašujuće.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 15.07.2017.

08:20

Zastrašujući video koji pokazuje moć današnje tehnologije
Foto: Youtube screenshot

Istraživači na Univerzitetu u Vašingtonu razvili su tehnologiju koja koristi mašinsko učenje za savladavanje pokreta lica i kasnije proizvodi vrlo autentične video-snimke.

Drugim rečima, reč je o tehnologiji koja čita izraz lica i na osnovu algoritma uči i reprodukuje pokrete na osnovu potpuno drugog audio-snimka.

Ovaj put je u ‘glavnoj ulozi’ bivši američki predsednik Barak Obama, prvenstveno zbog toga što ima mnogo javnih video-snimaka.

Video pokazuje neverovatnu tačnost govora iz Bele kuće koji se zasniva na potpuno drugačijim audio-snimcima. Istraživači su čak išli toliko daleko da su uzeli snimak iz studentskih dana Obame i ‘zalepili’ zvuk na snimak na kojem se vidi znatno stariji bivši predsednik.

Ono što se najviše pokazuje kao problematično ovde su ‘lažne vesti’: bilo ko bi mogao uz vrlo mali budžet da stvori lažne snimke koji izgledaju vrlo autentično. Zapravo, toliko dobro, da je teško primetiti da se radi o lažnom snimku.

Koliko sve to izgleda zastrašujuće, možete videti na priloženom snimku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: