“Betoven IT sveta": Kako je slepi Kinez postao programer

Baš kao što je slavni muzičar Ludvig van Betoven komponovao svoje najbolje simfonije kada je ostao gluv, jedan mladi muškarac iz Kine postao je vrhunski programer nakon što je ostao bez vida.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2017.

17:20

“Betoven IT sveta
Foto: People's Daily China / Youtube screenshot

Kai Jongbin izgubio je vid kada je imao šest godina. Njegovi roditelji tih dana renovirali su kuću, a nestašni dečak se igrao sa džakom cementa. Cement je u jednom trenutku upao Kaiju u oči, i prouzrokovao opekotine koje su dovele do trajnog slepila.

Pošto je imao dosta poteškoća da korišćenjem interneta, dečak je poželeo da jednog dana postane programer i stvori softver koji bi mu omogućio da neometano uživa u čarima moderne tehnologije, baš kao što to čine drugi ljudi.

Nakon deset godina učenja o programiranju, usavršavanja svojih veština i korišćenja interneta, Kai je postao zvezda vodilja za više od 12 miliona slepih Kineza.

Da bi postao programer, 29-godišnji muškarac morao je da memoriše na desetine kodnih kombinacija koje mu je učitelj glasno čitao. Učio je 12 sati dnevno, sedam dana u nedelji, a jednom prilikom je morao odjednom da zapamti 300 linija koda, koje su sadržale više od 10.000 karaktera.

Rezultat njegovog napornog rada je program PC Secretary, napisan u programskom jeziku C, koji omogućava slepim ljudima da koriste društvene medije, čitaju vesti i igraju onlajn igrice. Iako ga je razvijao prvenstveno za svoje potrebe, program je odmah postao popularan među svim slepim Kaijevim prijateljima.

Nakon više od 400 prepravki, Kai je lansirao i Andriod Secretary, verziju PC Secretary za Android operativne sisteme, prenosi Daily Mail.

Danas sarađuje sa velikim brojem internet kompanija u Kini, uključujući Alibabu.

“S obzirom na to da sam slepi programer, mogao sam da odgovorim na potrebe tržišne potražnje čije postojanje drugi programeri nisu mogli da identifikuju”, rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: