Zašto mobilni telefoni postaju sve tanji i uži?

Ako se uzme u obzir oblik Samsung, Apple i LG telefona, čini se da je budućnost dizajna mobilnih telefona prilično jasna, piše Motherboard.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

13:55

Zašto mobilni telefoni postaju sve tanji i uži?
Foto: Gettyimages

Svi smo primetili da smartfoni postaju sve veći, ali se mali broj ljudi seća da su oni nekada izgledali drugačije.

Prvobitni iPhone iz 2007, imao je na primer ekran razmere 3:2, čija je rezolucija iznosila samo 480x320 piksela!

Čak i kada je tri godine kasnije ova kompanija predstavila svoj prvi retina ekran na iPhoneu 4, dimenzije telefona zadržale su isti odnos – 3:2.

Android telefoni počeli su na isti način, a nekoliko godina kasnije prevagu je odnela razmera 16:9.

Malo posle Android uređaja, novom trendu priklonio se i Apple sa iPhoneom 5, predstavljenim 2012. godine.

Ova promena tada je delovala vrlo smisleno – telefoni su zadržali istu širinu, ali je vidno polje postalo znatno veće.

Ubrzo su prevaziđeni i 16:9 modeli. Kako su smartoni rasli sve više, postalo je jasno da ova razmera nije najpogodnija za korišćenje telefona. Tada su stigli telefoni sa ekranima drugačijih dimenzija.

Ovaj odnos danas iznosi 2:1, a uveden je sa sasvim očiglednim razlogom – prilagođavanje osnovnom načinu na koji trenutno koristimo mobilne telefone.

S obzirom na to da veliki deo vremena provodimo koristeći aplikacije i servise koji se zasnivaju na vertikalnom pregledanju sadržaja, ta razmera potpuno odgovara našim potrebama. Telefone držimo u jednoj ruci, palcem pomeramo sadržaj dole ili gore, i klikćemo na stvari.

Toliko smo čak naviknuti na tu radnju, da mnogi od nas zaboravljaju da postave telefon u horizontalan položaj kada nešto snimaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: