Leteći auto i bicikl na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu

Leteći automobili i bicikli, supersonični avion, tehnologija za zaštitu od dronova neke su od brojnih inovacija izloženih na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva u Parizu.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Sreda, 21.06.2017.

18:45

Leteći auto i bicikl na Sajmu vazduhoplovstva u Parizu
Foto: Vaylon / Youtube screenshot

Za razliku od drugih letećih kola u nastanku, francuska firma Vaylon može da se pohvali da je njen Pegasus sa dva sedišta, zaista leteo. Izloženi Pegasus leteo je prošle nedelje iznad Lamanša, od Kalea do Dovera, koristeći padobran za paraglajding i veliki propeler. I motor automobila i propeler letećeg auta pokreće benzin.

Predsednik Vaylona Žerom Dofi rekao je da će leteći auto koštati između 100.000 i 150.000 evra i da je cilj kompanije da on dobije licencu i za puteve i za vazduh.

Kompanija Boom predstavila je XB-1, model supersoničnog aviona, naslednika Konkorda, čiji se prvi let očekuje sledeće godine.

Cilj kompanije je da supersonični avion leti 2.6 puta brže od drugih putničkih aviona i da smanji let između Njujorka i Londona sa sedam na 3.5 sata. On bi trebalo da leti brzinom od 2.300 kilometara na čas i da primi 55 putnika, dok je Concorde pre povlačenja 2003. godine leteo brzinom od 2.160 kilometara.

Nekoliko kompanija predstavilo je na Međunarodnom sajmu vazduhoplovstva rešenja za obaranje bespilotnih letilica, takozvanih dronova, što je reakcija na zabrinutost da bi oni mogli da se koriste za terorističke napade iz vazduha prilikom masovnih okupljanja.

Američka kompanija Black Sage predstavila je uređaj nalik božićnoj jelki s nizom senzora koji može da uoči i prati i male dronove veličine 10 centimetara, ali i da ih onesposobi, odnosno ili da ih obori ili da ih pošalje na mesto s kojeg su poleteli.

Saosnivač kompanije David Romero rekao je da je taj sistem napravljen u cilju obezbeđenja vazdušnog prostora na ceremoniji britanske kraljevske porodice u novembru.

Mađarska kompanija ByeGravity radi na razvoju ogromnog letećeg bicikla koji bi pilot mogao da vozi kao motocikl, i već je izvela letove s probnom verzijom Flike.

Direktor te firme Balaš Kerulo rekao je da bi taj proizvod trebalo da bude završen "za dve ili tri godine", i da za sada može da leti najviše oko 20 minuta, uz najveću brzinu od 60 kilometara na čas. On je dodao da kompanija "iščekuje znatna poboljšanja tehnologije baterija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: