Novi Surface Pro ima "zver" od baterije i LTE opciju

Kompanija Microsoft predstavila je najnoviju verziju Surface Pro uređaja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

10:25

Novi Surface Pro ima
Foto: Microsoft Surface / Youtube screenshot

Iako su svi očekivali Surface Pro 5, novi hibrid laptopa i tableta od sada će jednostavno nositi naziv Surface Pro.

Uređaj na prvi pogled dosta podseća na svog prethodnika, ali tehnološki gigant ističe da su glavne promene vezne za njegovu utrašnjost. Panos Panaj, izvršni direktor Microsoftovog ogranka Surface, tako je otkrio za Verge da se u Surface Prou nalazi više od 800 novih delova.

SSD je integrisan u matičnu ploču, što znači da su uvedene promene u samoj osnovnoj arhitekturi uređaja.

U Surface Pro je ugrađena i sedma generacija Intelovih Kaby Lake procesora, a kupci će moći da biraju između Core m3 i Core i5 modela. Iako dolaze bez ventilatora, vrhunski model Core i7 i dalje sadrži ventilator.

Uređaji koji dolaze sa Core m3 i Core i7 modelima iste su težine kao Surface Pro 4, dok će model sa ugrađenim Intel Core i5 procesorom biti nešto lakši.

Misrosoft tvrdi da baterija može da traje d 13 i po sati, što je veliki pomak u odnosu na Surface Pro 4. Problem sa sleep modeom je rešen, što znači da će se sklapanjem uređaja značajno štedeti trajanje baterije.

Promene u dizajnu uključuju i fleksibilnije žabice, koje više ne ‘pucaju’ ukoliko ekran pomerite suviše unazad, pa će uređaj prilikom otvaranja biti gotovo u potpunosti ravan.

Tu je i podrška za Surface Dial, pri čemu je Dial moguće koristiti baš kao i Surface Studio, koji na vrhu ekrana može da stupa u interakciju sa aplikacijama poput Sketchable. Jedna od najvećih promena je novi Surface Pen, koji više nije deo osnovnog paketa, već ćete morati da ga nabavite posebno po ceni od 99 dolara. Surface Pen ima novu tilt opciju, koja je dostupna samo korisnicima Surface Proa. Tilt će detektovari ugao pod kojim se olovka koristi kako bi mogao da omogući bolje senčenje i preciznost. Osetljivost na pritisak povećana je na 4096, što znači da će rukovanje zahtevati manje uložene snage, a odziv na ekranu biti znatno brži.

Tastature od alkantare će biti dostupne u Platinum, Burgundy i Cobalt Blue boji i biti prodavane zasebno, po ceni od 159 dolara. Tu je i standardna crna Type Cover tastatura, čija cena iznosi 129 dolara. Surface Pen će biti dostupan u istim nijansama, kako bi se vizualno slagao sa uređajem.

Microsoft je odlučio da prvi put u okviru svoje ponude Surface Pro uređaja uključi i model sa LTE opcijom. LTE verzija će uključivati podršku za micro SIM i eSIM i biti nešto skuplja u odnosu na standardne uređaje. Još se ne zna koja vrsta procesora će pokretati LTE modele, ni koja će biti cena Surface Proa sa LTE opcijom. Ono što se zna je da će se u prodaji naći za nekoliko meseci.

Surface Pro neće imati USB-C port, več USB konektor i mini DisplayPort koji su posedovali i Surface Pro 4 uređaji.

Uređaj je od juče dostupan za prednarudžbinu. Cena osnovnog modela iznosi 799 dolara, a isporuka u 26 zemalja sveta će početi 15. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: