"Android O" donosi stabilnost, bezbednost i izdržljivost baterije

Šef Google-a Sundar Pičai nedavno se pohvalio da je broj mesečno aktivnih korisnika Androida premašio dve milijarde, a pored mobilnog operativnog sistema, ta kompanija ima još šest servisa sa više od milijardu korisnika: Gmail, Chrome, YouTube, Google Maps, Search i Google Play. Na I/O konferenciji, u sredu su predstavljene nove opcije koje donosi nadolazeća verzija najpopularnijeg (mobilnog) operativnog sistema na svetu, kod koje se Google primarno fokusirao na trajanje baterije, bezbednost, stabilnost i brzinu.

Izvor: theverge.com, zimo.dnevnik.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Google već skenira aplikacije u Play Store-u protiv malware-a, a nova opcija Google Play Protect korisnike će obaveštavati o nedavno skeniranim aplikacijama. Što se brzine tiče, telefon bi trebalo da se pokreće dvostruko brže, pa bi i sve aplikacije trebalo da rade brže.

"Android O" će ograničiti vreme aktivnosti pozadinske lokacije i aktivnosti aplikacija, što će smanjiti potrošnu baterije. Kada pozadinska aplikacija želi da proveri lokaciju, umesto aktiviranja GPS-a, ona će koristiti poslednje poznatu lokaciju telefona, dok će GPS koristiti prilikom pokretanja i aktivnog korišćenja aplikacije.

Nova verzija Googleovog mobilnog operativnog sistema ima i novi način prikaza obaveštenja – u obliku tačke u gornjem desnom uglu aplikacija koje imaju nova obaveštenja. Unapređen je i način selekcije teksta, pa će Android prepoznati kada pokušavate da selektujete telefonske brojeve i adrese (dvostrukim dodirom po ekranu odabraće se te informacije) i ponudiće vam odgovarajuću aplikaciju putem koje možete iskoristiti te informacije (npr. uz telefonski broj ponudiće aplikaciju za telefoniranje).

Ostale opcije uključuju novi dizajn "smajlija" i opciju slike u slici tako da dok npr. pišete mejl, u posebnom malom prozoru moćićete da gledate videozapise sa YouTubea ili Netflixa.

Treba još jednom napomenuti da je reč o beta verziji "Androida O". Ako želite da je instalirate, imajte na umu da ćete prilikom ponovne instalacije Nougata morati da izbrišete sve sa uređaja, odnosno da ćete sve podatke morati ponovo da instalirate.

U početku, "Android O" beta će biti dostupan samo na određenim modelima Nexus i Pixel pametnih telefona. Još uvek nije poznato kada možemo da očekujemo konačnu verziju, najverovatnije u drugoj polovini godine.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Neverovatan podvig: Robot izveo salto unazad / VIDEO

Nakon što je pre nekoliko dana predstavila SpotMinija, robota-psa koji se kreće skoro kao pravi, kompanija Boston Dynamics objavila je video-snimak na kojem se vidi kako robot Atlas nonšalantno skače na platforme, održava ravnotežu, okreće se za 180 stepeni i - izvodi salto unazad.

Vesti subota 18.11. 18:35 Komentara: 50

Srpski preduzetnici iz Silicijumske doline doveli Gugl u Beograd

“Serbian Entrepreneurs” je neprofitna organizacija osnovana 2016. godine u San Francisku, koja ima za cilj da pomogne srpskim preduzetnicima u Silicijumskoj dolini da prošire svoj posao, pomognu jedni drugima i razmene informacije i prilike za investiranje, ali i povežu mladu tehnološku industriju u Srbiji sa Silicijumskom dolinom. Među osnivačima ove organizacije su Lazar Stojković i Brano Perković koji godinama žive i rade u SAD.

Vesti subota 18.11. 14:17 Komentara: 39

Zabrana prodaje smart satova u Nemačkoj

Federalna mrežna agencija Nemačke, telekomunikaciono regulatorno telo te zemlje, saopštilo je da zabranjuje prodaju smart satova koje roditelji mogu koristiti da proveravju svoju decu, rekavši da satovi krše nemačke zakone o prisluškivanju.

Vesti subota 18.11. 10:05 Komentara: 10
strana 1 od 1686 idi na stranu