Raspberry Pi treća najprodavanija računarska platforma na svetu

Raspberry Pi se na tržištu pojavio pre pet godina - 2012, i već tada zaintrigirao brojne komputerske entuzijaste i ljubitelje "uradi sam" koncepta kada su računari u pitanju.

Izvor: zimo.dnevnik.hr
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Njegova minijaturna ergonomija i izuzetno niska cena obezbedili su mu put do mnogih kupaca, a nije nevažno da je Raspberry Pi primenjiv i iskoristiv u mnogim situacijama kada "klasični PC" ne može da posluži.

Danas je Raspberry Pi postao prepoznatljiv i sveprisutan brend, a na proslavi njegovog petog rođendana, Iben Apton, osnivač Fondacije "Raspberry Pi" saopštio je da je njihova platforma postala treća najprodavanija na svetu, prenosi zvanični portal Raspberry Pi platforme MagPi. Ovaj računar nalazi se odmah iza nedodirljivih Windows PC i Apple Macintosh rešenja.

Raspberry Pi je do sada prodat u 12.5 miliona primeraka, što predstavlja veliki uspeh, a Apton tvrdi da im je ovaj broj obezbedio mesto u istoriji.

"Commodore 64 je sve do nedavno bio treća najpopularnija računarska platforma u istoriji, ali sada smo to mi! Da, treći smo, nakon PC-a i Mac-a, mislim da je to dovoljan razlog za slavlje", rekao je.

Treba istaći da ovo baš i nije najbolje poređenje, jer su komparirani svi modeli Rasbperry Pi sa samo jednim modelom iz Commodore serije. Istina, Commodore 64 je bio i ostao legendarni primerak, ali nije jedini Commodore koji se pojavio na tržištu.

Ipak, kompanija je vrlo zadovoljna prodajnim rezultatima i ostvarenom pozicijom.

Vesti

Google uvodi "besplatnu aplikaciju nedelje"

Korisnici u Srbiji i dalje imaju problema sa kupovinom aplikacija na Play Storeu, nekada aktivne kartice i dalje ne mogu da se osveže, ali postoje načini za dovijanje. To ne znači da i za nas nije vest kada Google odluči da lansira "besplatnu aplikaciju nedelje".

Vesti ponedeljak 27.03. 11:37 Komentara: 0

"WhatsApp treba da bude dostupan policiji"

Šifrovani servisi poruka kao što je WhatsApp moraju da omoguće obaveštajnim agencijama pristup svojim platformama, rekla je britanska ministarka unutrašnjih poslova Amber Rad, posle izveštaja da je napadač u Vestminsteru koristio taj servis samo nekoliko minuta pre napada.

Vesti nedelja 26.03. 13:42 Komentara: 18

Stiven Hoking na hologramu u Hongkongu

Britanski fizičar Stiven Hoking obratio se u petak publici u Hongkonga u obliku holograma, naglasivši tu novu tehnologiju koja se sve više koristi u politici, zabavi i biznisu, preneli su danas lokalni mediji.

Vesti subota 25.03. 20:20 Komentara: 4
strana 1 od 1594 idi na stranu