Satarić: Vikipedija beleži rast u veličini i popularnosti

Vikipedija, najveća online enciklopedija na svetu, obeležava 16 godina postojanja, a jedan od osnivača Vikimedije Srbije i jedan od prvih uređivača Vikipedije, Dragan Satarić kaže da je ona danas, sa smart telefonima, postala deo svakodnevne komunikacije i da beleži stalni rast.

Tehnopolis

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.01.2017.

20:33

Satarić: Vikipedija beleži rast u veličini i popularnosti
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Vikipedija od svog nastanka do danas, naveo je Satarić, ima konstantan rast - u veličini, popularnosti, značaju, upotrebljivosti i upotrebljenosti.

"Vikipedija je stvarno postala nezaobilazan deo i civilizacije i svakodnevnog razgovora uopšte", rekao je Satarić novinarima na obeležanju 16 godina Vikipedije u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković".

Omogućava, kaže, da se brzo sazna na primer koje je godište Robert de Niro ili koliko je zlatnih globusa osvojla Meril Strip, ali i navodi da sve treba staviti pod znak pitanja, uključujući i Vikipediju.

Kako je rekao, ljudi treba da znaju da čitaju i da proveravaju informacije kako bi se uverili u to da li je reč o činjenicama potvrđenim u izvorima ili navodima koji nisu potkrepljeni.

"Činjenice su bitne i to je ono kako je nastala Vikipedija", kaže Satarić koji je pozvao korisnike da pomognu kako bi članci i teme na Vikipediji bili bolje pokriveni jer, dodaje, tako ustvari Vikipedija napreduje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: