Šta u 2017. možemo da očekujemo od kompanije Google

Prošla godina bila je uzbudljiva za gignata iz Mauntin Vjua.

Tehnopolis

Izvor: tportal.hr

Nedelja, 15.01.2017.

08:30

Šta  u 2017. možemo da očekujemo od kompanije Google
Foto: YouTube Screenshot

“Odzvonilo” je liniji pametnih telefona Nexus, koje su zamenili modeli Pixel i Pixel XL.

I dalje su muku mučili s fragmentacijom Androida: tek je 0,4 odsto uređaja bilo na verziji Nougat, dok je tek 26,3 odsto njih bilo na verziji Marshmallow koja je izašla u oktobru 2015. godine. Android Wear pokušava da se izbori za svoje mesto pod suncem u borbi sa Samsung operativnim sistemom za pametne satove Tizen.
Šta možemo očekivati od kompanije Google tokom ove godine?

Novi Pixel

Iako nismo dobili čvrsto obećanje da će se novi model pojavljivati svake godine, moguće je da će Google raditi na novoj verziji telefona Pixel. Sadašnji modeli mogu se naći svega na nekoliko tržišta, uglavnom zato što je Google Assistant dostupan na samo nekoliko jezika.

Ni oni nisu u potpunosti Google-ovi: procesor je, recimo, Qualcomm Snapdragon 820. Ipak, kompanija želi da stekne nezavisnost od drugih proizvođača, pa možemo očekivati da će i u ovoj godini nastaviti da se kreće ka tom ambicionznom cilju.

Nadamo se da će idući Pixel biti zanimljivijeg dizajna, imati jači procesor, više RAM-a, bolju grafičku kartu i kameru (možda čak i dvostruku...) kao i da će se posvetiti stvarnim inovacijama umesto pukim poboljšanjima. Recimo, bilo bi dobro da konačno vidimo savitljivi ekran ili dobro rešenje za virtuelnu i proširenu realnost, bolju integraciju sa pametnim kućama i naravno, nižu cenu.

Napredniji operativni sistem (Andromeda?)

Hardver za Google nije nepoznanica. Osim pametnih telefona, upoznati su i s tablet i PC uređajima. Zato možemo očekivati pomake i na tom polju, moguće prema platformi koja će biti zajednička za različite tipove uređaja.

Andromeda je platforma za više sistema o kojoj se mnogo govori, ali dosad nismo imali priliku da nešto od toga i vidimo. Zamišljena je tako da povezuje sve vrste uređaja, kao osnova Google OS budućnosti. Da li će zaživeti tokom 2017? To ne možemo sa sigurnošću potvrditi.

Ako se to ne dogodi, svakako treba očekivati nova izdanja Androida, uključujući i veliku nadogradnju za verziju O. Moguće je da će uključivati opcije namenjene samo Google uređajima.

Korak prema virtuelnoj stvarnosti

Projekat Daydream otvorio je novi svet korisnicima Androida, ali zasad je tehnologija virtualne stvarnosti još uvek prilično ograničena, a prepreka je i to što kod nekih ljudi izaziva mučninu ili glavobolje, kao i manjak atraktivnih sadržaja za Google platformu. To je svojevrsna “kvaka 22” koju u moraju razrešiti: bez više sadržaja nema više korisnika i obrnuto.

Naravno, problem je i to što su uređaji uglavnom još prilično skupi. Google Cardboard je jedan od izuzetaka, ali njegove mogućnosti su vrlo ograničene.

Novo izdanje Google Home

Ova godina će, kao što smo mogli da vidimo na CES-u, biti u znaku veštačke inteligencije i robota. Ovim poslednjim se u Google-u verovatno neće posvetiti jer su prodali ključne kompanije kojima se time bave, ali možemo očekivati da neće dopustiti zaostajanje za Apple-om, Facebook-om i drugim gigantima na području digitalnih asistenata.

Google Home bi zato mogao biti proširen novim mogućnostima upotrebe kako bi došao do šire publike. Verovatno će biti unapređen i Google Assistant, s podrškom za veći broj uređaja, a možemo se nadati i novim aplikacijama (korisnijima, nadamo se, nego što su Duo i Allo).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: