Messengerom i WhatsAppom se širi novi spam

Korisnici WhatsAppa i Facebookova Messengera ponovno su postali žrtve neželjenih poruka.

Izvor: hr.n1
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Naime, u inboks korisnika stiže poruka, koju trebaju proslediti, inače će morati da počnu da plaćaju svaku poruku koju šalju prijateljima. Ako ne kopiraju sadržaj poruke, aplikacije će pretpostaviti da nisu redovni korisnici i počeće da im naplaćuje svoje usluge.

"Od subote ujutr Facebook će početi da se naplaćuje. Ako imate barem 10 kontakata, pošaljite im ovu poruku. Na taj ćemo način videti da ste aktivan korisnik i vaš profil će postati plav i ostati besplatan. Kako piše u današnjim novinama, poruka na Facebooku naplaćivaće se 0,01 $. Pošaljite ovu poruku 10 ljudi. U suprotnom će Facebook aktivirati naplatu poruka", stoji u poruci koja se proširila.

Poruka je za WhatsApp identičnog sadržaja, samo je na mestima gde je napisano Facebook, preimenovano u WhatsApp, piše Independent.

Poruka je, naravno, potpuno neistinita, pa ni Facebook ni WhatsApp neće početi da naplaćuju slanje poruka. Za obe aplikacije se očekuje da ostanu potpuno besplatne, što i moraju da budu, budući da je Facebookov poslovni model takav da prikuplja podatke o korisnicima, koje, potom, koristi kako bi oglašivačima naplatio reklamiranje.

Iako nema posledica, ako ste podlegli spamu i počeli da delite ovu poruku, neće vam se ništa naplatiti ili slično, ali je gubljenje vremena. A i živaca ljudi koji su na vreme shvatili da se radi o spamu i da ništa što piše u poruci nije tačno.

Vesti

"Vreme Applea je prošlo"

Jedan od najpoznatijih investitora Silicijumske doline smatra da je vreme Applea prošlo, dok profesor sa Stenforda kaže kako je Apple, kada su u pitanju inovacije – "gotov".

Vesti utorak 17.01. 08:41 Komentara: 26

Satarić: Vikipedija beleži rast u veličini i popularnosti

Vikipedija, najveća online enciklopedija na svetu, obeležava 16 godina postojanja, a jedan od osnivača Vikimedije Srbije i jedan od prvih uređivača Vikipedije, Dragan Satarić kaže da je ona danas, sa smart telefonima, postala deo svakodnevne komunikacije i da beleži stalni rast.

Vesti ponedeljak 16.01. 20:33 Komentara: 3
strana 1 od 1577 idi na stranu