Opasne baterije i Snapchat klonovi: Najveća razočaranja u 2016.

Ove godine predstavljen je veliki broj odličnih tehnoloških uređaja, ali je takođe bilo i onih koji su razočarali. Pogledajte listu najvećih razočaranja u 2016. godini.

Tehnopolis

Izvor: Guardian

Petak, 30.12.2016.

11:50

Opasne baterije i Snapchat klonovi: Najveća razočaranja u 2016.
Foto: Gettyimages

LG i modularni telefoni

Foto: Screenshot
LG G5, modularni flegšip smartfon koji je bilo moguće nadograđivati različitim modulima kao što su kamera od 360 stepeni ili Hi-Fi audio DAC, obećavao je mnogo, a doneo malo.

Ergonomija promene modula je prilično loša, pa ne čudi što se većina korisnika ustručavala od kupovine pratećih delova. U suštini, reč je o projektu koji je odlično izgledao na papiru, a pokazao se nepraktičnim u praksi.

Poražavajući podaci u vezi sa prodajom telefona naveli su LG na odluku da poptuno ukine proizvodnju ovih uređaja.

Podsetimo, LG G5 nije jedini modularni model koji je ukinut ove godine. Google je u maju ove godine saopštio da odustaje od proizvodnje Ara uređaja.

MacBook Pro

Foto: Gettyimages
Nakon četiri godine čekanja, pompezno najavljivani MacBook Pro konačno je stigao na tržište.

Bio je tanji, lakši, imao dobar ekran i bio nešto moćniji od svog prethodnika iz 2015. godine. Imao je novi Touch Bar koji je služio kao zamena tradicionalnih F i kontrolnih tastera i Touch ID skener za otisak prsta.

Ono što nije imao bio je bilo koji port osim USB-C porta, Mini DisplayPort, eternet, HDMI, pa čak ni MagSafe konektor. Sve to sa u paketu sa slabom baterijom nije opravdalo početnu cenu od 1,799 dolara.

Samsung Galaxy Note 7

Foto: Gettyimages
Kada je pušten u prodaju, Galaxy Note 7 delovao je vrlo obećavajuće. Reč je o briljantnom uređaju koji je osvojio pozitivne kritike sa svih strana, a skener zenice oka učinio ga je jednim od prvih uređaja te vrste.

Stručnjaci su predviđali da će se prodati u milionima kopija, da će Samsungu dati još veći vetar u leđa i da će ova kompanija zahvaljujući njemu učvrstiti svoje mesto na tronu tržišta mobilnih telefona.

Tako je bilo dok nije eksplodirala prva baterija. A zatim još jedna. I još jedna. Uskoro su preduzete bezbednosne mere i telefon je povučen sa polica prodavnica širom sveta.

Baterija je zamenjena, ali je problem pogoršalo to što su i zamene bile zapaljive. Uprkos tome što je broj zapaljenih baterija bio mali, šanse da se to opet dogodi bile su velike, pa je kompanija povukla Galaxy Note 7 jednom za svagda.

Kako su brojni korisnici odbijali da dignu ruke od ovog uređaja i time sebe stavili pod rizik, Samsung je kreirao nadogradnju operativnog sistema koja je Galaxy Note 7 učinila neupotrebljivim.

PlayStation VR

Foto: Gettyimages
Ovaj uređaj najavljivan je kao najbolja VR mašina na tržištu koja će igračima doneti najbolje moguće iskustvo na polju virtuelne realnosti.

Ono što mu je falilo bili su vrhunski kontrolori - nedostatak koji je igračko iskustvo učinio siromašnim.

iPhone 7

Foto: Gettyimages
Dugo očekivani novi flegšip model kompanije Apple trebalo je da zablista.

Bio je vodootporan, imao znatno bolju kameru, a njegovo Plus izdanje imalo je na poleđini dvostruku kameru. Fizičko Home dugme je ukinuto, kao i ulaz za slušalice, što je oneraspoložilo brojne korisnike.

Ipak, ono po čemu će se iPhone 7 najviše pamtiti je izuzetno kratak životni vek baterije. Moto “Manje je više” ovde svakako ne važi, a konstantna jurnjava za punjačem brzo je zamorila korisnike.

Naročito kada ne možete da punite telefon i slušate muziku putem žičanog para slušalica u isto vreme.

Facebookov klon Snapchata

Foto: Screenshot
Aplikacija Snapchat namenjena je razmeni fotografija, njihovoj obradi, pa čak i vestima, a pretežno je koriste mladi. Kako ovaj deo tržišta donosi veliku zaradu, ne čudi što je Facebook pokušao da je kopira, nakon propalog pokušaja da je kupi.

Kopirajući njegove najautentičnije karakteristike, Facebook je tako pokušao da klonira Snapchat, ne jednom, dvaput, pa ni tri puta. U 2016. godini Facebook je pokušao da klonira Snapchat po petnaesti put, što ukazuje na to da bi ova kompanija možda trebalo da počne da nauči da rukovodi svojim sopstvenim inženjerskim talentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: