Koliko su zaista sigurne lozinke koje koristite?

S vremena na vreme na društvenim mrežama vidimo hakovane profile prijatelja koji zatim piskaraju gluposti i pozivaju vas da skinete malware na 'najboljem linku svih vremena'. Zbog svega toga sledi još jedna 'lekcija' o lozinkama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 16.12.2016.

10:20

Koliko su zaista sigurne lozinke koje koristite?
Foto: Thinkstock

Možda mislite kako je vaša lozinka „P455W()rD“ genijalno rešenje i da ste sigurni kao u atomskom bunkeru, ali niste sigurni, nasumičnim pokušajem bi vas hakovali u roku od jednog minuta. Tome u prilog ide i novo istraživanje koje je sproveo nemački institut Haso-Platner. Osim što je gornji primer jednostavan za pogađanje, dodatni problem je što tu istu lozinku sigurno koristite na još XYZ mesta, piše ictbusiness.info.

Pametni ljudi s instituta Haso-Platner proučavali su milijardu korisničkih naloga iz preko 30 različitih leakova i hakerskih proboja i otkrili kako su 27 odsto korisničkih lozinki bile gotovo identične onima korišćenim na drugim servisima povezanim s istom e-mail adresom, a čak 20 odsto ih je bilo potpuno identično.

Dakle, ne treba biti genije i zaključiti da korišćenje iste lozinke svuda po internetu nije baš mudra odluka, jer se u slučaju bilo kakvog sigurnosnog proboja na samo jednom servisu otvara potencijalna opasnost da vam hakovani budu svi vaši korisnički nalozi, a najnezgodniji bi bili oni koji uključuju vaše

Prema istraživanjima, ovo je 5 najčeščih loziniki:
123456
123456789
111111
qwerty
12345678

Ako ste se već uhvatiti posla oko menjanja lozinki, svakako razmislite i o korišćenju nekog od besplatnih password managera, kao što je npr. LastPass, 1password, Dashlane ili KeePass koji je između ostaloga i open source, piše ictbusiness.info.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: