Facebook traži pomoć korisnika u otkrivanju lažnih vesti

Otpustili su kuratore i zamenili ih algoritmima - ali nakon toga je na Facebooku nastala prava poplava obmanjujućeg sadržaja. Da stvar bude gora, što su ljudi više kliktali na takav sadržaj, algoritmi su ih 'gurali' među vidljivije i problem je postao ozbiljan.

Tehnopolis

Izvor: hr.n1

Četvrtak, 08.12.2016.

11:20

Facebook traži pomoć korisnika u otkrivanju lažnih vesti
Foto: mkhmarketing / Flickr.com

Facebook je zato počeo intenzivno da radi na rešavanju ovog problema postavljajući pitanja korisnicima mreže.

"Do kog nivoa mislite da sadržaj na linku koristi obmanjujući jezik?", samo je jedna u nizu novijih Facebook anketa koje se korisnicima nasumično mogu pojaviti u feedu.

Za stranicu TechCrunch Facebook je tek potvrdio kako zaista testiraju ovu funkciju gde uzimaju u obzir ocene korisnika, ali nisu išli u detalje za šta točno žele da iskoriste podatke.

Potez se može protumačiti pokazivanjem načina na koji Facebook "obučava" algoritme da prepoznaju lažne naslove, ali i primer kako društvena mreža koristi svoje korisnike kao bogat izvor besplatnih podataka do koje može doći u bilo koje vreme.

Podsjetimo, nakon što su Facebook optužili da je uticao na rezultat predsedničkih izbora u SAD-u velikim dosegom lažnih vsti, direktor kompanije Mark Zakerberg rekao je kako ta društvena mreža preduzima sve mere kako bi sprečili širenje lažnih vesti.

Lažne vesti bile su čitanije od stvarnih priča na Facebooku tokom predsedničke kampanje i izbora u SAD-u. Zbog toga je društvena mreža bila izložena brojnim kritikama jer su ih optužili da utiču na oblikovanje javnog mnijenja. Većina odraslih Amerikanaca, naime, danas uzima upravo Facebook kao glavni izvor vesti, i istima pristupaju potpuno nekritički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: