Odbačena presuda: Nastavlja se pravna bitka Samsunga i Applea

Vrhovni sud SAD-a odbacio je presudu Apelacionog suda prema kojoj južnokorejski tehnološki div Samsung treba da plati Appleu odštetu od 299 miliona dolara u sporu vezanom za krađu dizajna iPhonea.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

11:25

Odbačena presuda: Nastavlja se pravna bitka Samsunga i Applea
Foto: Gettyimages

Pravna bitka dve kompanije traje od 2011. godine, kada je Apple tužio Samsung, a nakon odbijanja poslednje presude slučaj je prebačen na niži sud koji treba da odluči koliko će Samsung morati da plati u ovom sporu.

Nakon suđenja održanog 2012. godine, sud je odredio da Samsung isplati Appleu odštetu od 930 miliona dolara.

Apelacioni sud je 2015. godine potvrdio je da je Samsung prekršio zakon, ali je smanjio iznos odštete za 382 miliona dolara jer je utvrdio da izgled iPhonea nije mogao da bude zaštićen patentom.

Sudija Sonja Sotomajor rekla je da Samsung možda neće morati da plati za sav profit koji je zaradio na svojih 11 modela, jer je sporan samo mali deo uređaja, a zakon ne zahteva da naknada bude zasnovana na celom proizvodu.

Vrhovni sud nije naveo na koji način će se računati šteta, a Sotomajor navodi da odluku o tome treba da donesu sudije nižeg suda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: