Vrhovni sud presudio u korist Samsunga protiv Applea

Vrhovni Sud SAD presudio je danas u korist proizvođača pametnih telefona Samsunga u sporu oko patenta s Appleom, u vezi s dizajnom modela iPhone.

Tehnopolis

Izvor: Beta

Utorak, 06.12.2016.

18:20

Vrhovni sud presudio u korist Samsunga protiv Applea
Foto: Gettyimages

Sudije su navele da Samsung možda neće morati da plati za sav profit koji je zaradio sa svojih 11 modela pošto je sporno pitanje samo mali deo uređaja.

Apple je ranije dobio presudu protiv Samsunga u vrednosti od 399 miliona dolara zato što je južnokorejski proizvođač kopirao delo iPhoneovog patentiranog dizajna, ali je sad slučaj vraćen na niži sud koji treba da odluči koliko će Samsung morati da plati.

U pitanju je koliko Samsung treba da plati Appleu po zakonu iz 1887. koji nalaže da se za kršenje prava na patent plati "ceo profit". Apple tvrdi da to znači da Samsung treba da isplati sav profit od prodaje telefona, dok Samsung tvrdi da to znači da treba da isplati profit povezan sa specifičnom komponentom koja je kopirana.

Sudija Sonja Sotomajor je napisala da zakon ne zahteva da naknada bude zasnovana na celom proizvodu, već samo na delu proizvoda. Odlukom Vrhovnog, odbačena je presuda federalnog žalbenog suda koji je naveo da Apple ima pravo na ceo profit.

Vrhovni sud, međutim, nije izložio način za utvrđivanje kako izračunati odštetu, dok je Sotomajor navela da je na sudijama nižih sudova da to odluče.

Samsung je ranije tvrdio da je u određivanju velike naknade ignorisana činjenica da njegovi telefoni imaju više od 200.000 patenata koje Apple ne poseduje, dok je Apple tvrdio da je takva odšteta pravedna buduću da je uspeh iPhonea direktno povezan s njegovim osobenim izgledom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: