Novi detalji o napadu koji je poljuljao internet

Hakerski napad koji je u Americi doveo do rušenja interneta prošle nedelje izazvan je novim oružjem pod nazivom Mirai botnet i verovatno je najveći te vrste u istoriji, kažu stručnjaci.

Tehnopolis

Izvor: Guardian

Četvrtak, 27.10.2016.

09:52

Novi detalji o napadu koji je poljuljao internet
Foto: Thinkstock

Žrtva su bili serveri Dyn kompanije koja kontroliše infrastrukturu naziva internet domena (DNS).

Napad se odigrao 21. oktobra i trajao je gotovo celog dana, zbog čega su pali sajtovi Twittera, Guardiana, Netflixa, Reddita, CNN-a i mnogih drugih u Evropi i SAD.

Ono što ovaj DDoS napad čini specifičnim je primena Mirai botneta, koji je u najvećoj meri sačinjen od takozvanog “interneta stvari” (IoT), uređaja poput digitalnih kamera i DVR plejera.

Pošto u svetu sada postoji tako mnogo vrsta uređaja koji i sami mogu da se povežu sa internetom, napad Mirai botneta je veći od ijednog DDoS napada ranije.

Kompanija Dyn procenjuje da je botnet uključio više od 100.000 ureađaja, a kompanija koja istražuje napad saopštava da je napad bio oko dva puta snažniji od ijednog sličnog ataka ranije.

Ono što stručnjake za bezbednost najviše zabrinjava je činjenica da rast broja IoT uređaja u svetu znači i da će ovakvi napadi postati sve češći i sve ozbiljniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: