Nvidia zvanično predstavila GTX 1060

Posle uzbudljivih najava iz konkurentskog tabora Nvidia je vrlo brzo nakon predstavljanja najjačih modela u gami predstavila i karticu srednje klase GTX 1060.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2016.

14:05

Nvidia zvanično predstavila GTX 1060
Foto: YouTube Screenshot

Prema najavama iz kompanije kartica cilja na performanse koje je imao GTX 980 prethodne generacija, koštaće $249 i pojaviće se u prodaji već 19. jula!

Još uvek nema ni zvaničnih ni nezvaničnih benchmarka kartice ali ako kompanija kaže da će postizati performanse GTX 980 to bi značilo da treba da pretekne nedavno predstavljeni Radeon RX480 koji dostiže malo bolje performanse od GTX 970. Kartica dolazi sa 6GB GDDR5 memorije a najavljena cena od $249 se odnosi na standardno izdanje i kartice drugih proizvođača, dok će Nvidia Founder’s edition koštati $299. Samim tim standardna verzija bi trebalo da košta isto kao RX480 a da donosi bolje performanse, doduše uz ogradu da ima 2GB memorije manje što u perspektivi može biti značajno kako se budu povećavale teksture u igrama. Ono što je još zanimljivo jeste da će se 19. jula pojaviti i referentne Nvidia kartice ali i odmah kartice drugih proizvođača. Kada se uzme u obzir da je period između lansiranja GTX 970 i 960 bio skoro četiri meseca očigledno je da je ovoga puta Nvidia značajno ubrzala stvari u želji da ostavi što manje prostora konkurenciji iz AMD-a koji su ih vrlo ozbiljno ugrozili u srednjem segmentu.

Kartica bi takođe trebalo da ima TDP od samo 120W, što je ekvivalent sa GTX 960 grafičkim karticama, dok su GTX 980 imale TDP od celih 165W, vrlo bitna stavka ako planirate da menjate grafičku karticu a niste sigurni u svoje napajanje.

Jedan potencijalni problem za Nvidiu jeste i nestašica GTX 1080 i 1070 kartica trenutno na tržištu, prosto ne uspevaju da isporuče dovoljan broj komada kolika je potražnja. Videćemo kako će se to odvijati sa GTX 1060 za koji deluje da je još malo i više požuren pa se samo nadamo da će kartica biti u dovoljnim količinama, pogotovu na našem tržištu koje je i inače problematično što se ponude komponenti tiče.

Ostaje još da vidimo kako će se kartice pokazati u praksi ali je očigledno da se „rat“ na tržištu grafičkih kartica ponovo zahuktao što u praksi znači da ćemo performanse kartica koje su do pre koji mesec koštale i po čitavih 400 ili 500 evra uskoro moći da dobijem od kartica koje koštaju oko 250, svakako nešto što nas igrače treba itekako da raduje!

Izvor: klanrur.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: